Stílusuk a gyõzelem: 4-1

Lehengerlõ elsõ félidõ | Neymar elsõ gólja a Ligában | Zsinórban 6 siker

Sorozatban hatodik bajnokiját is gyõzelemmel zárta a Barcelona a Ligában, miután fõként egy nagyon jó elsõ félidõnek köszönhetõen simán, 4-1-re gyõzte le a Real Sociedadot. A stílusváltásról szóló viták értelmetlenné váltak, miután a katalán tizenegy elsöpörte az útjából a vendégek ellenállását, mindezt hol direkt, hol kevésbé direkt játékkal. Neymar megszerezte elsõ bajnoki gólját, rajta kívül Messi, Busquets és Bartra voltak eredményesek.  

Egészen kiváló elsõ félidõt játszott a Barcelona, gyorsan jöttek a gólok, végig megmaradt a lendület a támadójátékban, és csak a szerencsén múlt, hogy hány gólos elõnyt sikerült összekovácsolni a 45 perc alatt.

A hangsúly a gyorsaságon és a pontosságon volt, mindenki frissen mozgott a csapatból, ráadásul ez nem csak a támadásokra, a védekezésre is igaz volt. Labdavesztés után jól mûködött a visszatámadás, így a Real Sociedad nem jutott el sokszor Valdés kapujáig. Az effektivitásra pedig nem lehetett panasz, különösen eleinte.

A vezetést már az 5. percben sikerült megszerezni, Alexis jobboldali beadása után a védõk és a kapus sem tudtak fölszabadítani, az érkezõ Neymar viszont valahogy a kapuba kotorta a labdát. Megszületett a brazil elsõ bajnoki találata. Neymar nem sokkal késõbb már az elõkészítésben remekelt, jól húzta meg a baloldalon, a hosszú oldalon érkezõ Messi felé ívelt, aki elõre vetõdve be is fejelte a labdát a bal alsó sarokba.

A harmadik találatra a 23. percig kellett várni, de valóságos csoda, hogy Busquets átlövése hozott eredményt, és közvetlenül a lövés elõtti helyzetsorozatból még nem született gól. Különösen Messi állt közel a gólhoz, aki elõbb egy sarkazással, majd egy közeli bombával próbálkozott, elõbbi lepattant, utóbbi a kapufáról jött ki, így végül a második hullámban érkezõ Busquets volt eredményes, aki ballal nagy gólt lõtt a bal alsó sarokba.

A harmadik találat után inkább a szerencsén múlt, hogy nem sikerült még tovább növelni az elõnyt, mert lehetõségek akadtak bõven, különösen Messi és Neymar álltak közel a duplázáshoz, jól játszott a Barcelona.

Hozzá tartozik még az elsõ félidõhöz, hogy a Real a 3. percben már megszerezhette volna a vezetést, de Seferovics bombája a kapufán csattant, ami átírhatta volna talán a játékrész forgatókönyvét. Illetve sajnálatos jelenet volt, hogy egy labdáért vívott küzdelemben Mascherano Busquets belépõje által sérült meg, és késõbb le kellett cserélni Marc Bartrára.

A második félidõt is aránylag aktívan, sok mozgással kezdte a katalán csapat, mely nem engedte kibontakozni a Realt. Idõvel azonban érezhetõen esett az iram, és ugyan védekezési hiba kellett hozzá, de sikerült a szépítés az ellenfélnek. A 64. percben Piqué a saját ötösén veszített el egy párharcot Agirretxével szemben, aki elõtt ott maradt a labda, középre adott, és De La Bella közvetlen közelrõl a hálóba lõtt.

Ebben az idõszakban némileg magára húzta ellenfelét a Barcelona, de ez a fejezet csak a 77. percig tartott, amikor Messi szólója és beadása után az elõre húzódó Bartra talált közelrõl a kapuba.

Az utolsó szûk tíz percre Gerardo Martino Leo Messit is lecserélte, aki szemlátomást nem viselte jól, hogy nem a pályán fejezi be a mérkõzést. Helyette Sergi Roberto kapott néhány percet a bizonyításra.

A végeredmény 4-1, ezzel a Barcelona immár 18 pontos a Ligában és ha szombaton legyõzi az Almeríát, úgy rekordrajtot venne, miután hét egymást követõ sikerrel még soha nem rajtolt a gránátvörös-kék tizenegy.

FC Barcelona – Real Sociedad: 4-1 (3-0)
Barcelona, Camp Nou
70.066 nézõ
Vezette:
Gil Manzano

FC Barcelona: Víctor Valdés; Dani Alves, Piqué, Mascherano (Bartra, 34’), Adriano; Sergio Busquets, Xavi, Iniesta; Alexis, Messi (Sergi Roberto, 81’) és Neymar (Pedro, 74’).

Real Sociedad: Bravo; Estrada (Ansotegi, 46’), Cadamuro, Iñigo Martínez, De la Bella; Ros (Rubén Pardo, 77’), Xabi Prieto (Agirretxe, 21’), Sangalli, Markel Bergara; Griezmann és Seferovic.

Gólok: Neymar (5’), Messi (8’), Busquets (23’), Bartra (77’), illetve De La Bella (64’).