Csupán a minimum a rekordért: 0-2

Három pont, és más semmi | Hétbõl hét gyõzelem a Ligában

Sima gyõzelmet aratott Almeríában a Barcelona a Liga hetedik fordulójában, mellyel Tata Martino vezetõedzõ történelmet írt csapatával. Az argentin edzõ az elsõ, aki sorozatban hét gyõzelemmel kezdte a spanyol bajnokságot a Barçával. A katalán gárda nem tartott bemutatót Andalúziában, megpróbálta a legkisebb erõfeszítéssel megszerezni a három pontot, ami Leo Messi és Adriano találataival sikerült is. Messit egyébiránt már az elsõ félidõ közepén le kellett cserélni elõvigyázatosságból izomsérülése miatt. Tata Martino csapata hét forduló után is vezeti a Ligát, a szombati nap rangadóján a Real Madrid felett gyõzelmet arató Atléticóval karöltve.

A várakozásoknak megfelelõen Javier Mascherano távollétében Marc Bartra kapott bizalmat Tata Martinótól, így a védelem közepén két saját nevelésû futballista játszhatott. A rotációt is tovább folytatta az argentin szakvezetõ, ezúttal a középpályáról Xavi, míg a támadósorból Neymar került a kispadra.

Már az elsõ negyedórában aktívabbnak tûnt a Barça, és ha nem is zsákszámra alakította ki a helyzeteket, azért akadtak lehetõségei. A 20. percben Messi villant is: egy jobb oldali összjáték után Pedróval kényszerítõzött, majd a tizenhatosról szépen helyezte a labdát a hosszúba. Estaban hiába nyújtózkodott, a kapufa segített az argentinnak: 1-0, megszerezte tehát a vezetést a Barcelona.

Messi ellenben nem sokáig örülhetett, ugyanis egy szûk tíz perccel késõbb cserét kért izomsérülés matt, helyette Xavi érkezett.

Ezt követõen szemmel láthatóan gyengébben futballozott a Barça, a támadójátékába kevesebb kreativitás szorult a félidõ végéhez közeledve, az Almería pedig kezdte felvenni a mérkõzés fonalát – noha ez helyzetek formájában kevésbé mutatkozott meg.

A második félidõ kezdetétõl aztán sikerült stabilizálnia a katalán gárdának a játékát, amely az 55. percben egy újabb gólt eredményezett. Egy létszámfölényes szituációnál Xavi finom cselét követõen jó ütemben passzolt a bal szélen érkezõ Fábregasnak, aki rögvest a középen betörõ Adrianóhoz tálalt. A brazil nem hibázott, a Barcelona pedig egy nagy lépést tett a három pont felé: 2-0.

A mérkõzést ezt követõen teljes unalomba fulladt. A katalán együttes a biztos vezetés birtokában már leginkább a labda megõrzésére koncentrált, mintsem a támadásalakításra, az Almería pedig nem tudott mit kezdeni azon kevés alkalommal, amikor hozzá került a játékszer. Ezen a cserék sem segítettek, helyzetek híján csupán mezõnymunkára redukálódott a játék az utolsó félórában.

A Barcelona végül magabiztosan gyûjtötte be sorozatban hetedik gyõzelmét a Ligában, Tata Martino pedig történelmet írt, hiszen õ az elsõ szakvezetõ a Barcelonánál, aki hét gyõzelemmel nyitott a bajnokságban.

A listavezetõ katalán gárda továbbra is hibátlan a Ligában, és máris készülhet a hétközi, glasgow-i Bajnokok Ligája találkozóra a Celtic ellen. Bizonyára több izgalmat is tartogat majd az a csata.

Almería UD – FC Barcelona 0-2 (0-1)
Almería, Estadio de los Juegos Mediterráneos
11.975 nézõ
Vezette:
Ayza Gámez

Almería: Esteban; Nelson, Trujillo, Pellerano, Christian; Verza (Barbosa 80’), Tébar, Aleix Vidal (Dubarbier 65’), Suso, Soriano (Azeez 62’); és Rodri

Barcelona: Valdés, Alves, Piqué, Bartra, Adriano, Sergio, Iniesta, Cesc, Alexis (Tello 81’), Messi (Xavi 29’) és Pedro

Gólok: Messi (21’), Adriano (55’)