Tovább a gyõzelem ösvényén: 4-1

Neymar újra vezényelt | Sorozatban a nyolcadik bajnoki siker

A Barcelona magabiztos gyõzelmet aratott a Valladolid fölött a Liga 8. fordulójában, amellyel továbbra is hibátlan mérleggel áll a hazai pontvadászatban. A katalán gárda nem kezdte jól a szombat késõ esti összecsapást, a vendégek ugyanis egy szöglet után gyorsan megszerezték a vezetést. A Barça azonban gyorsan reagált, és a második félidõben végleg elintézte az akkor már szétesett Valladolidot. Illik kiemelni Neymart, aki Messi hiányában újra a csapat élére állt, és remekül szervezte a Barcelona támadójátékát az egész mérkõzésen át. Most jöhet egy hosszabb válogatott szünet, majd két hét múlva újra bajnoki forduló. 

’Tata’ Martino rotációja következtében ezúttal Busquets, Iniesta és Pedro is kimaradt a kezdõcsapatból, helyettük viszont lehetõséget kapott például Alex Song vagy Cristian Tello. Ez az elõzetes híreknek is megfelelt, hiszen a hétközi kemény skóciai találkozó után várható volt, hogy többen kimaradnak majd a könnyebbnek ígérkezõ Valladolid elleni bajnokiról.

Az elsõ pár percben máris a kezébe vette az irányítást a Barcelona, Cesc egy visszagurított labdát például tisztán lõhetett a valladolidi kapura, ám a vezetést mégsem a katalánok szerezték meg. Ebert szögletét követõen elõször jutottak el a vendégek a kapuig a 10. perc végén, és a beívelést követõen Guerra megelõzve Adrianót könnyedén fejelt a hálóba. Hidegzuhany, vezet a Valladolid!

Sokáig nem örülhetett azonban a vendégcsapat, Alexis Sánchez ugyanis pár perccel késõbb üresen kapott labdát 18 méterre a kaputól, és nem is tétlenkedett sokat, a léc alá lõtt. Mariño kapusnak esélye sem volt, bombagóllal egyenlít a katalán együttes.

Az elkövetkezõ percek, illetve a félidõ további része egyértelmûen Neymarról szóltak, elõkészítések és gólszerzési lehetõségek tekintetében is fõszereplõ volt, ám vagy õ volt pontatlan, vagy éppen a játékvezetõ nézett el egyértelmû tizenegyest a brazil és egyben a Barcelona kárára.

A második játékrész is jelentõs hazai fölénnyel indult, s az 52. percben sikerült is megszereznie Martino csapatának a vezetést: Neymar kisebb szólója után passzolt a bal oldalon Tellóhoz, aki az üresen érkezõ Xavihoz centerezett. A katalán középpályás senkitõl sem zavartatva belsõzte a valladolidi kapuba a labdát. 2-1, fordít a Barcelona.

A késõbbiekben is tovább presszionált a Barça, és bõ tíz perccel a vezetõ találat után újfent eredményes volt. A kulcsszereplõ ismételten Neymar volt, aki Xavi labdája után remek ütemben tálalt a meglépõ Sánchezhez. A chilei nem hibázott, és ezzel megszerezte második, csapata harmadik gólját. Nem sokkal késõbb Neymar is betalált, egy Xavi – Sánchez összjátékot követõen a chilei találta magát ziccerben, de önzetlenül a középen tartózkodó Neymarhoz passzolt, aki kilõtte az alsó sarkot: 4-1.

A Barcelona Neymar gólszerzésével az utolsó képzeletbeli feladatát is kipipálhatta szombat este, így az utolsó negyedórában már nem törekedett túlzottan a veszélyeztetésre, a Valladolid pedig teljesen elfáradt a végére. Végül maradt a 4-1, egy remek második félidõvel megérdemelt, tükörsima gyõzelmet aratott a Barcelona, és ezúttal Neymar valóban helyettesíteni tudta Leo Messit. Középrõl indulva vállalta a támadásszervezést, elõkészített, és a gól is összejött a brazilnak.

A Barça számára továbbra is mesébe illõ a szezonkezdet a Ligában, ’Tata’ Martino csapata sorozatban nyolcadik bajnokiját nyerte meg, amellyel továbbra is a rekordok útján folytatja. Kérdés, hogy a válogatott szünet után is megmarad-e a lendület.

FC Barcelona – Valladolid 4-1 (1-1)
Camp Nou, Barcelona
64.659 nézõ
Vezette:
Teixera Vitienes

FC Barcelona: Valdés; Alves, Piqué (Busquets 79’), Bartra, Adriano; Song, Xavi, Cesc (Iniesta 65’); Tello (Pedro 73’), Alexis, Neymar

Valladolid: Mariño, Rukavina, Valiente, Rueda, Peña, Baraja, Rossi, Ebert (Rama 71’), Omar, Bergdich, Guerra (Osorio 62’)

Gólok: Sánchez (14’, 61’), Xavi (52’), Neymar (70’) illetve Guerra (10’)