Kulcsemberek nélkül sincs megállás: 4-0

Magabiztos siker a válogatott szünet után | Iniesta volt a vezér

Sima gyõzelmet aratott az FC Barcelona a Granada fölött a Liga 14. fordulójában. A katalán csapat a sok hiányzója ellenére magabiztosan gyûjtötte be a három pontot; az elsõ félidõben két jogos büntetõnek köszönhetõen hamar megnyugtató elõnyhöz jutott, és végül 4-0-val fejezte be a találkozót. Jól tért tehát vissza a válogatott szünet után a címvédõ, és továbbra is biztosan vezeti a spanyol bajnokságot a két madridi riválisa elõtt. Jövõ héten újra BL, Martinóék az Ajaxhoz látogatnak.

A sok hiányzó végett kissé tartalékosnak tûnhetett elsõ ránézésre a Barcelona kezdõ tizenegye, ám Martino a körülményekhez képest így is a legerõsebb felállásban küldte pályára csapatát. A védelem bal oldalán Adriano, a jobb oldalon Montoya kapott lehetõséget, a középpályán Xavi hiányában Cesc és Iniesta szervezte támadásokat, míg legelöl Neymar, Pedro és Sánchez kezdett.

Igen lendületesen kezdte a katalán együttes a délutáni bajnokiját, fõként Iniesta és Neymar voltak aktívak az elsõ percekben, de nagyobb helyzetig csak a 14. percben egy pontrúgás után jutott a Barcelona. Neymar beívelését követõen többen is jó ütemben ugrottak ki a védõfalból, és végül Sánchez csúsztatását követõen kellett nagy bravúrral hárítani Roberto kapusnak.

A 18. percben aztán büntetõt kapott a Barcelona Fábregas tizenhatoson belüli buktatását követõen, amelyet Iniesta higgadtan értékesített: 1-0, könnyedén elõnyhöz jutott tehát a hazai csapat.

A félidõ további része kevésbé bõvelkedett a helyzetekben, sokkal inkább a pálya közepén folyt a játék, és egy-két alkalommal a Granada is veszélyeztetett. A 40. percben újabb tizenegyeshez jutott Martino csapata: most Iniestával szemben szabálytalankodtak a vendégek, és Fábregas hajtotta végre a büntetõt – már kétgólos a katalán elõny.

A második félidõ még kevesebb gólszerzési lehetõséget hozott, a Barcelona megnyugodott a biztos elõny birtokában, a Granada pedig talán arra rendezkedett be, hogy ne fusson bele egy jókora pofonba a Camp Nouban. A publikum csupán néhány durvább belépõ után kaphatta fel a fejét, és ha nem is teljes mértékben ennek a folyománya, de a félidõ derekán 10 emberre fogyatkozott a Granada Iturra kiállítását követõen.

A 71. percben három gólra nõtt a különbség a két csapat között. Az andalúzok éppen egy nagy helyzet után maradtak rendezetlenek hátul, amit Neymar és Sánchez ügyesen használták ki. A brazil viszonylag nagy területen vezethette a pálya közepén a labdát, majd jó ütemben tálalt a chileihez, aki elegánsan lõtte el a kapus mellett a labdát a hálóba: már 3-0 állt az eredményjelzõn.

Az alapvetõen nyugodt végjátékra maradt egy újoncavatás is, Neymart ugyanis Adama Traoré váltotta a 83. percben, így bõ tíz perc játéklehetõséget kapott elõször az elsõ csapatban Martino mestertõl. A fiatal Adama rögtön szerezhetett is volna egy gólt, de szép egyéni akciója végén még hárított Roberto. A legvégén aztán újfent kinyílt a Granada, amit meg is bosszult a katalán gárda. Sergi Roberto jó ütemben tálalt Fábregas elé, aki szépen centerezett Pedróhoz, a válogatott szélsõ pedig nem hibázott: 4-0.

Végül 4-0-ra nyert ’Tata’ Martino együttese, a sok hiányzó ellenére tehát magabiztos sikert könyvelhetett el a Barcelona, és továbbra is éllovas a bajnokságban. A jövõ héten Bajnokok Ligája találkozóval folytatódik a szezon programja, Iniestáék Amszterdamba látogatnak az Ajaxhoz.

FC Barcelona – Granada 4-0 (2-0)
Barcelona, Camp Nou
71.518 nézõ
Vezette:
Mateu Lahoz

Barcelona: Pinto, Montoya, Piqué, Bartra, Adriano, Busquets (Song 73’), Cesc, Iniesta, Alexis (Sergi Roberto 74’), Neymar (Adama Traoré 83’), Pedro

Granada: Roberto; Nyom, Diakhaté, Murillo, Foulquier; Iturra, Recio, Rico, Brahimi (Buonanotte 77’), Piti (Ighalo 77’), Arabi (Riki 74’).

Kiállítva: Iturra (67’)

Gólok: Cesc (18’ – tizenegyesbõl), Iniesta (41’ – tizenegyesbõl), Sánchez (71’) Pedro (90′)