Nagy pofon Amsterdamból: 2-1

Az õsz talán leggyengébb meccse | 40 perc emberelõny; egy ziccer

A Barcelona a játék alapján simán, a körülmények ismeretében pedig különösen kellemetlen vereséget szenvedett az Ajax ellen. Félidõben már 2-0-ra vezetett a holland együttes, szépíteni csak büntetõbõl sikerült, és különösen figyelemre méltó, hogy a második félidõben 40 percet emberelõnyben játszva sem sikerült gólt lõnie a gránátvörös-kékeknek. Ez volt talán a legrosszabb meccse eddig a Tata Martino vezette Barcelonának, nem az eredmény, hanem a messzemenõen elképzeléstelen játék miatt. A csoport elsõ helye még nem garantált, a Milan ugyanis nyert a Celtic ellen.

Nagyon gyenge elsõ félidõt játszott a Barcelona Amsterdamban, annyira gyengét, hogy a játék irányítását is rendre elveszítette. A lelkesebb, kényszerhelyzetben játszó Ajax lényegesen többet tett a helyzetekért és a gólokért, és idõvel ez az eredményen is meglátszott. A hollandok többnyire mezõnyfölényben játszottak, több helyzetet dolgoztak ki és ez az eredményességen is meglátszott.

Hiába volt tagja a katalán védelemnek Piqué és Mascherano mellett Puyol is a jobbhátvéd poszton, a védelem különösen sok hibával játszott, de a középpályás védekezés is láthatatlanná vált Busquets távollétében. A meccs feletti kontrollt elveszítette a katalán csapat.

A 20. percben egy jobb oldali beadásról mind a szélen, mind középen alaposan lemaradt a védelem, Montoya, Piqué és Puyol is csúszásban volt, a középen érkezett Serero, aki a kiszolgáltatott Pinto mellett a bal alsó sarokba lõtt.

Neymar és Pedro elõtt adódott csak egyenlítési lehetõség, de elõbbi át sem tudta venni rendesen a labdát gólhelyzetben, utóbbi lõtt, ám pontatlan volt.  A Barcelona játékából teljességgel hiányzott az átütõ, az egész együttes rendezetlen volt, hiányzott a tartás, az elképzelés, az átgondoltság a játékból.

Több veszélyes helyzet után aztán a félidõ végén még rosszabb helyzetbe került a Barcelona, egy távoli lövés kipattant Pintóról, sem Piqué, sem Puyol nem szabadított fel, és végül Hoesen lövése utat talált a kapuba.

Félidõben így 2-0-ra vezetett a holland együttes, és az elsõ félidõ alapján nem sok reménye lehetett a fordításra a Barçának. A második játékrész azonban szerencsésen kezdõdött, az Ajax a saját tizenhatosánál veszített labdát, Neymart felvágták; tizenegyes és piros lap. A büntetõt Xavi értékesítette, és emberelõnyben lehetett folytatni.

Játékban azonban nem jött ki az emberfór, legalábbis annyiban nem, hogy csak mezõnyfölényt sikerült kiharcolni, de helyzetekbõl nem akadt sok. Neymar ugyan még egyszer ziccerbe került, de nem választott jó megoldást, ezt követõen jött ki, hogy mennyire impotens ezen a napok a Barcelona. A csapat 40. percet emberelõnyben játszott, de csak reménytelenül próbálkozott.  

A meccs innentõl vált igazi rémálommá a Barcelonának, mert nyilvánvalóvá vált, hogy emberelõnyben sem képes helyzeteket kidolgozni a csapat egy egyébként könnyen verhetõ ellenféllel szemben. Az idõ múlt, a lehetõségek nem jöttek, végül maradt a 2-1, egy olyan meccs és egy egy olyan eredmény, amirõl érdemes és nagyon ajánlott elgondolkodni.

AFC Ajax – FC Barcelona: 2-1 (2-0)
Amsterdam, Amsterdam ArenA
50.000 nézõ
Vezette
: Pavel Královec (cseh)

Ajax: Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Moisander, Boilesen (Poulsen, 34’); Klaassen, Blind, Serero; Schöne (Denswil, 51’), Hoesen (Duarte, 83’) és Fischer.

Barça: Pinto; Puyol (Patric, 68’), Piqué, Mascherano, Montoya; Xavi (Sergi Roberto, 74’), Song, Iniesta; Pedro, Cesc (Adama, 82’) és Neymar.

Gólok: 1-0, 19’: Serero. 2-0, 42’: Hoesen. 2-1, 49’: Xavi (büntetõbõl).