Önbizalomerõsítõ játékkal a döntõbe: 1-1

Összejött a Klasszikus a fináléban | Messi góljára Griezmann válaszolt

Az FC Barcelona együttese a mérkõzést végig a kezében tartva ért el 1-1-es döntetlent a Real Sociedad otthonában a Király Kupa elõdöntõjének második felvonásán, így a döntõbe jutott, ahol az õsi rivális Real Madriddal fog találkozni a tavasszal. Messi szerezte meg a vezetést a katalánoknak az elsõ játékrészben, amit jócskán növelhettek volna a vendégek, ám kihagyták a helyzeteiket, a találkozó végén pedig Griezmann egy ellentámadás után egalizált. A Barcelona hat éven belül negyedszerre jutott be a Copa del Rey fináléjába.  ’Tata’ Martino semmit sem akart a véletlenre bízni, így mindegyik kulcsjátékosát pályára küldte San Sebastianban, azaz Xavi, Iniesta ás Fábregas is a kezdõcsapat tagjai voltak. A találkozó nem kezdõdött nagy iramban, egyik kapu elõtt sem záporoztak a helyzetek.

A Barça vette magához a kezdeményezõ szerepét, a Sociedad a gyors kontrákban látta a fordítás lehetõségét, ám amíg a katalánok nem igazán találták a rést a hazaiak védelmén, addig a baszkoknál nem igazán volt labda. A játék képe alapvetõen Messi vezetõ gólja után változott meg a 27. percben. 0-1, Messi a kezdõkörtõl egészen a tizenhatos vonaláig vezette a labdát, ahol három védõ gyûrûjében kapura lõtt, a lövésébe pedig Zubikarai kapus csak beleütni tudott.

Ezután a katalánok aktívabbak és kreatívabbak lettek a Sociedad védelme elõtt, ami helyzetekben mutatkozott meg, ám Fábregas csodálatos passzát Pedro belelõtte Zubikaraiba, Alves pedig szép összjátékok után az utolsó megoldásnál rendre hibázott, és nem volt pontos a beadása vagy a középre adása. A Sociedadnak az egész játékrész alatt talán egy helyzete volt, egy jobb oldali beadást nem tudott elfejelni Alves, Vela azonban nem tudta értékesíteni a ziccert, Pinto és Alves végül közösen tisztáztak szögletre.

A második félidõre a Sociedad agresszívabbá vált, és megpróbálta még utoljára a lehetetlent, a Barça pedig nagyon gyorsan ment át támadásból védekezésbe, és Fábregas zseniális passzai révén számos gólhelyzetet alakított ki. A második játékrész elsõ nagy eseménye ennek ellenére Vela nevéhez fûzõdik, aki a tizenhatos oldaláról bõdületes kapufát rúgott. Szinte az ellentámadásból Cesc egy finom bokapasszal ziccerbe hozta Messit, ám Zubikarai elõbb az argentin lövésére ért le, majd a kipattanót kapura küldõ Cesc próbálkozását is védeni tudta.

A Barça teljesen kézben tartotta a mérkõzést, hiába próbált feljebb kapcsolni a Sociedad, a katalánok fegyelmezetten visszatámadtak a labdavesztések után, a labdát pedig gyorsan és pontosan járatták. Növelhette volna a vendégek elõnyét Alves, Messi vagy éppen Pedro is, ám egyikõjük sem célzott eléggé pontosan, a kihagyott helyzeteket pedig az ellenfél általában megbünteti. 1-1, az ígéretes katalán akció végén Zubikarai kezében landolt a játékszer, aki egy villámgyors kontrát indított. Canales kiugratta Chory Castrót, akinek a beadását Griezmann a hálóba pofozta.

A Barça tehát bejutott a döntõbe, és 2011 után ismét a Real Madrid ellen fog pályára lépni a Király Kupa fináléjában. A Sociedad kiejtése kétgólos elõny birtokában elvárás volt, ám a fegyelmezett csapatjáték, a gyors labdajáratás és a sok kialakított helyzet önbizalmat adhat a gárdának a következõ hetek fontos feladataira.

Real Sociedad – FC Barcelona: 1-1 ( 0-1 )
San Sebastian, Anoeta
32.000 nézõ
Vezette:
Teixeira Vitienes

Sociedad: Zubikarai, Zaldúa, Ansotegi, M. González, J. Ángel, Xabi Prieto (Canales, 80’), Gaztanaga (Elustondo, 66’), Zurutuza, Griezmann, C. Vela, Seferovic (Castro, 60’).

FCB: Pinto, Alves, Piqué, Mascherano, Alba, Busquets (Bartra, 89’), Xavi (Song, 65’), Iniesta, Pedro (Alexis, 76’), Messi, Cesc.

Gólok: 0-1, Messi (27’); 1-1, Griezmann (87’).