Esélytelenül: 3-1

Sima vereség San Sebastianban | Lassú, reménytelen játék

A bajnoki címet védõ, de az idei ligaelsõségtõl egyre távolabb kerülõ Barcelona sima, 3-1-es vereséget szenvedett a Real Sociedad ellen az Anoetában, miután végig fásultan, elképzelés és lendület nélkül játszott. A Barça védekezése különösen ingatag volt, és hiába volt pályán egyszerre Messi és Neymar is, õk is szinte észrevehetetlenek maradtak. Kiütközött, hogy mennyire nem volt kiérlelt a játék, mennyire képtelen helyzetet kidolgozni a csapat. Figyelembe véve a 2014-es folyamatokat, egyre inkább elúszóban van a bajnokság.

A Barcelona nem játszott jó elsõ félidõt San Sebastianban, a játékában különösen kevés volt a mozgás, a támadók közül Messi sokáig észrevehetetlen volt, de az egész együttes lomhán, elképzelés nélkül futballozott. A labdát ugyan tartotta a Barça, de veszélyt nem teremtett a kapu elõterében.

A Real Sociedad lényegesen frissebb volt, bár sokkal több veszélyt sokáig õk sem tudtak kidolgozni. Az elsõ félóra után alakított ki aztán egyre több jó helyzetet a hazai csapat, és ennek eredményként meg is szerezte a vezetést. A 32. percben egy szöglet után – tehát kvázi állított játékhelyzetbõl – Elustondo érkezett a beadásra, a hosszú sarokra tartó labdába viszont beleért Song, így Valdés nem tudott menteni.

A Barcelona ebbõl a rémületbõl elég hamar talpra állt, mert három perccel késõbb Montoya passzát okosan átlépte Busquets a tizenhatos elõterében, így Messi tiszta helyzetbõl lõhetett, és ki is lõtte a bal alsó sarkot.

A szünet után sem tért azonban magához a Barça, és ez nem csak a támadójátékot érintette. A vendégcsapat védekezése folyamatosan ingatag volt, annak semmilyen pozitív hatása nem volt, hogy Songgal együtt tulajdonképpen két védekezõ középpályás volt a pályán.

Az 55. percben jött az újabb óriási védelmi hiba: Bartra a védelem mögé csúsztatott be egy labdát, ezzel adott is volt a mezõnyfölény a hazaiaknak, és Griezmann kihasználta a gólhelyzetet. 2-1!

Nem kellett sokat várni ráadásul a következõ találatra sem, az 59. percben ismét nagyon elaludt a katalán védelem, Zurutuza kiváló ütemben érkezett egy középre adásra, a védõk kifelé mozdultak, õ befelé, Valdés pedig már nem menthetett.

Ekkor pedig már nem nagyon volt válasza a Barçának a szituációra. Egy-egy ígéretes támadás talán még akadt, de ezek is fõként védekezési hibákból adódtak, nem a játék kiérleltségébõl. A Barcelona képtelen volt arra, hogy a saját erejébõl ziccerig vigyen el támadásokat, és ez egy ilyen jó csapat ellen, mint a Real Sociedad, egy ilyen pályán, mint az Anoeta, nagyon kevés.

A 80. percben a negyedik gólját is simán megszerezhette volna a baszk tizenegy, Piqué sokadik megingása ezúttal egy Vela-kapufát eredményezett, és ezután is sokáig nem tudott felszabadítani a gránátvörös-kék védelem.

A vége marad 3-1, sima vereség, nagyon megérdemelt hazai három pont. A folyamatok és a csapat játéka nagyon nem arra mutat, hogy a Barcelona képes lenne a bajnoki cím megszerzésére – hiába nincs még pillanatnyilag nagy hátrányban.

Real Sociedad – FC Barcelona: 3-1 (1-1)
San Sebastian, Anoeta
30.485 nézõ
Vezette:
Fernández Borbalán

Real Sociedad: Bravo; Zaldua Mikel, Iñigo Martínez, José Ángel; Elustondo (Rubén Pardo 90’), Markel, Zurutuza, Canales (Ansotegi 82’)Griezmann (Xabi Prieto 74’); Vela

FCB: Valdés; Montoya (Alexis 74’), Piqué, Bartra, Adriano; Busquets, Song (Cesc 60’), Iniesta; Pedrito, Messi és Neymar

Gólok: Song (32’, öngól), Messi (35’), Griezmann (54’), Zurutuza (59’).