Újabb legenda távozik

Puyol megtestesítette mindazt, ami a klubot a csúcsra repítette

Eljött az a nap, amirõl mindenki tudta, hogy be fog következni, ám mindenki el akarta kerülni azt: Carles Puyol bejelentette, hogy a szezon végén távozik az egyesülettõl. Puyol még 1999-ben debütált a gránátvörös-kék mezben a Valladolid otthonában, és vált azóta a klub legendájává, valamint lett szimbóluma a történelem egyik legjobb együttesének.

Carles Puyol az 1995-96-os idényben érkezett a klubhoz, és kezdte el barcelonai pályafutását a korosztályos csapatokban. Szépen vette az akadályokat, és 1999. október 2-án már debütált is a katalánok elsõ csapatában, miután Louis van Gaal pályára küldte õt a Valladolid ellen idegenben a találkozó 55. percében. 

Puyol barcelonai karrierje pontosan tükrözi a karakterét: kitartó, keményen dolgozó, szorgalmas és alázatos. Van Gaal nagy hatással volt a karrierjére, hiszen nem csak elõször küldte õt pályára a Zorrilla stadionban, de megakadályozta azt is, hogy Puyol a több játéklehetõség reményében a Málaga játékosa legyen. Idõvel középre került, Frank Rijkaard ideje alatt nõtte ki magát klasszis középsõ védõvé, hogy aztán Pep Guardiola kezei alatt a történelem egyik legjobb csapatának a vezérévé, és ikonjává nõje ki magát.

A 2009-es, madridi 6-2-es gyõzelem a legfõbb rivális ellen, a spanyol színekben fejelt emlékezetes gólja a dél-afrikai világbajnokság elõdöntõjében a németek ellen, valamint a Bajnokok Ligája megnyerésekor a trófea átadása Abidalnak csak egy a sok emlék közül, ami felejthetetlenné teszi a pályafutását. Puyol 21 trófeát nyert a Barcelonával, mindezt saját nevelésû játékosként, kapitányként, a klub értékeinek a tökéletes megjelenítõjeként.  

Puyol volt az, aki Roberto Carlos egyik igencsak életerõs lövését a gólvonalról fejelte ki, illetve az is õ volt, aki a Rayo fölényes legyõzésekor megdorgálta Alvest és Thiagót a szerinte túlzott gólörömük miatt. A felejthetetlen, utolsó pillanatban érkezõ mentéseirõl pedig akkor még nem is beszéltünk.

A klub egyik legendája távozik a nyáron, az elmúlt évek Barcelonájának a történetét pedig a távozásával egészen biztosan lezárhatjuk.