Kiszenvedték a derbit: 0-1!

Gyenge mérkõzés és teljesítmények | A szerencse is kellett a Cornellában

A Barcelona nagy nehézségek árán, gyenge mérkõzésen, egy hajrában szerzett Messi-büntetõvel tudott gyõzni az Espanyol otthonában a Liga 31. fordulójában. Ezzel a sikerrel a hátralévõ bajnokik egyik legnehezebbjén van túl Tata Martino csapata, tehát újabb fontos lépést tett a bajnoki cím felé vezetõ rögös úton. A vontatottan, kevés helyzettel zajló meccsen már távolodni látszottak a pontok a Barçától, de egy szerencsés szituáció, Javi López kezezése a tizenhatoson belül büntetõt ért, amit Messi értékesített. Szenvedni kellett a sikerért, de végül megérte.

Igazi derbi hangulatú, küzdelmes elsõ félidõt játszott egymással a két barcelonai csapat a Cornellában. A játékot ugyan a Barça irányította és többször alakított ki gólhelyzetet is, az Espanyol harcos hozzáállása bõven elég volt arra, hogy lelassítsa a vendég támadásokat, és helyzeteket is kialakítson.

Hazai oldalon elsõsorban Pizzi tehetett volna sokat azért, hogy elõnybe kerüljön az Espanyol, a Barcelonánál pedig Messi és Neymar elõtt adódtak nagy gólhelyzetek, amik azonban kimaradtak. A helyzetkihasználás mellett a gránátvörös-kékek problémája a dinamika hiánya volt. Fábregas és Xavi nem tudtak igazán lendületet adni a támadásoknak, és Messi is nagyon eltûnt. A csapat védekezése sem állt a helyzet magaslatán az esetek jelentõs részében, bár ez nem is igazán meglepetés.

Így telt el az elsõ játékrész, a Barça nem tudott döntõ fölénybe kerülni. A folytatásban, ha lehet, még rosszabbul alakult a meccs a Barcelona számára. Az Espanyol elérte, hogy a találkozó töredezett és lassú legyen, ebbõl a mederbõl pedig nem tudott kitörni a vendégcsapat. Az idõ telt, az Espanyol nagyon ügyesen játszott a 0-0-ra az idõ húzásával, szabálytalanságok kierõszakolásával, és persze úgy, hogy szinte a teljes csapat védekezett.

A Barça képtelen volt sebességet váltani, mindemellett nagyon pontatlanul is játszott. Jellemzõ a meccsre, hogy még Andrés Iniesta becserélése is lassított felvétellel, öt perc alatt zajlott le…

A 70. percet követõen közelített a gólhoz a Barcelona, elõbb egy szöglet után Piqué lõtt kapufát, majd a 75. percben Javi López ütött bele kézzel a labdába: tizenegyes. Ahogy a Bernabéuban, ezúttal is Messi áll a labda elé, és ezúttal is értékesítette a büntetõt. Kínkeservesen, de vezetett a Barcelona.

A 80. percben aztán Messi került volna gólhelyzetbe, Kiko Casilla a tizenhatoson kívül kézzel ért a labdához: szabadrúgás és piros lap.

A Barcelona ezt követõen már az idõvel is játszott, a cseréket látványosan lassan végezte el, és végül meg is nyerte a meccset. Nagyon nagyon fontos és nehéz mérkõzésen tudott három pontot szerezni a Barça. A játékra nem lehet senki sem büszke, de egy döntõt a nyolc közül sikerült abszolválni. Folytatás kedden a Bajnokok Ligájában az Atlético Madrid ellen.

RCD Espanyol – FC Barcelona: 0-1 (0-0)
Barcelona, Cornellá el Prat
32.000 nézõ
Vezette:
Clos Gómez

Espanyol: Casilla; Fuentes, Héctor Moreno (Sidnei 47’), Colotto, Javi López; Víctor Sánchez, David López, Pizzi (Alex Fernández 66’), Simao, Stuani és Sergio García.

FC Barcelona: Pinto; Alves, Mascherano, Piqué, Alba; Busquets, Xavi, Cesc (Sergi Roberto 90’); Messi, Pedro (Iniesta 76’) és Neymar (Alexis 81’).

Gól: Messi (77’, tizenegyesbõl).