Egy front maradt: hogyan tovább?

Az Athletic érkezik Barcelonába | Fel kell állni a padlóról

A Barcelona idei szezonja két hét alatt teljes kudarcba fulladt. Az Atlético Madriddal szembeni Bajnokok Ligája kiesést nem sokkal késõbb a Granada elleni bajnoki kudarc követte, hogy aztán teljesen a padlóra kerülve, a Real Madrid is felülmúlja ’Tata’ Martino csapatát a Király Kupa döntõjében. A katalánok szezonjából 5 bajnoki meccs maradt. Megmenteni az évet már aligha tudja a gárda, de meg kell próbálni felállni a padlóról, amit az Athletic Bilbao elleni meccsel kezdhetnek meg katalánok.

Az utóbbi idõkben sötét felhõk gyülekeztek a katalán fõváros fölé. Messiék közel három hét alatt kiszálltak a Bajnokok Ligájából, veszni hagyták a Ligát, és a Király Kupát sem tudták elhódítani a Real Madrid elõl. Az idénybõl öt bajnoki forduló maradt, és az utolsó szalmaszálba kell kapaszkodnia a Barcelonának, ha álmodik még a bajnoki címvédésrõl.

Számolgatásba persze nem érdemes belemenni, parányi reménysugár csupán az lehet a katalánok számára, hogy a két fõvárosi rivális még talpon van Európában, és a BL-elõdöntõk utáni fáradtság könnyedén pontvesztést eredményezhet.

Furcsa lehet, de Martinóék számára a legfontosabb, hogy visszataláljanak a gyõzelem ösvényére, még ha ezernyi gond is tornyosul elõttük. Az ellenfél az az Athletic Bilbao, amely éppen a katalánok mögött, a negyedik helyen tanyázik a Ligában, s a Bajnokok Ligája indulást érõ helyre pályázik. A baszkok ráadásul játszva megérzik a Barcelona gyengeségét, és ez elmondható még akkor is, ha az utóbbi idõkben nem nyerni járnak a Camp Nouba.

A Barcelona Neymar, Piqué, Puyol, Busquets, Jordi Alba és persze Victor Valdés nélkül fogadja a Bilbaót. Nem garantált továbbá Bartra kezdõtagsága sem, a Real Madrid elleni kupadöntõ után a combizmát megerõltetõ fiatal védõ játékáról vélhetõen az orvosok dönthetnek a vasárnapi nap folyamán. Az eltiltott Sergi Busquetset Song pótolhatja a középpályán, míg elõl a mostanában a meccseken csak sétálgató Leo Messi – Neymar hiányában – Pedróval és Alexis Sánchezzel alkothatja a támadósort.

A Bilbao ellen sosem könnyû, most pedig még nehezebb dolga lesz a Barcelonának. Vasárnap kiderül, tényleg komolyan gondolja-e a katalán csapat, hogy a végsõkig harcol a Ligában.

FC Barcelona – Athletic Bilbao
Barcelona, Camp Nou
21:00
Vezeti:
Juan Martínez Munuera

FCB: Pinto – Alves (Montoya), Bartra (Adriano), Mascherano, Adriano – Song, Xavi, Iniesta – Alexis Sánchez, Leo Messi, Pedro

Athletic: Iraizoz – Iraola, San José, Laporte, Balenziaga – Iturraspe, E. Morán – Susaeta, Ander, Muniain – Aduriz