Visszaút a szakadék szélérõl: 2-1

Lüktetõ játék és sok helyzet | Aduriz góljára Pedro és Messi válaszolt

Az FC Barcelona egygólos hátrányból állt fel, és gyõzte le végül 2-1 arányban az Athletic Bilbao együttesét a Liga 34. fordulójában hazai pályán a Camp Nouban. A baszkok remekül játszottak, és használták ki annak a Barcelonának a gyengéit, amely nem tudta kiheverni az elmúlt másfél hét sokkjait. Aduriz szerezte meg a vezetést a Bilbaonak, amit elõbb Pedro egalizált, majd Messi szabadrúgásból beállította a végeredményt, így matematikailag még van esélye a katalán csapatnak a címvédésre.

’Tata’ Martino kihagyta a kezdõcsapatából Cesc Fábregast és Sergio Busquetset, egyébként azok kezdtek, akikre számítani lehetett. Az elsõ játékrész rendkívül kiegyenlített volt, és minden tekintetben jogos volt a félidei 0-0-s eredmény.

Az elsõ játékrész két fõszereplõje Aduriz és Alexis Sánchez voltak, mindketten nagy helyzetekbe kerültek, és egyikük sem hozott tökéletes döntést a befejezésnél. Aduriznak több helyzete is volt, de a legszebb megmozdulása az ollózás volt, ami a kapufán landolt, a kipattanót pedig ugyan Susaeta kapura küldte, de azt meg Pinto tudta hatástalanítani. Hazai részrõl a chilei támadó szintén a kapufát találta el, igaz ez neki inkább negatívum, mintsem pozitívum a helyzetbõl fakadóan, valamint Messi és Pedro sem a legjobb megoldást választották az akciók végén.  

A második félidõ elején aztán megszerezte a vezetést az Athletic Bilbao, méghozzá Aduriz találatával. 0-1, Bartra veszített el egy párharcot a kaputól 20-25 méterre középen, a labda Adurizhoz került, aki okosan a kapu bal alsó sarkába helyezte a játékszert nagyjából 16 méterrõl. Megérdemelte az Athletic a vezetést, mert nagyon fegyelmezetten, szervezetten és dinamikusan játszott, szembetûnõ volt a baszkok gyorsasága és a katalánok lassúsága. Volt, hogy a hazai labdás embert hárman zárták körbe.

Xaviékat nagyon megzavarta a vendégek vezetõ találata, amit hûen jellemez Mascherano óriási hibája. Az argentin nem tudott lekezelni egy lefejelt labdát a tizenhatosán belül, a kezérõl Susaetához került a játékszer, aki be is lõtte azt a hálóba, ám les címén – Susaeta elõrébb helyezkedett, mikor csapattársa belefejelt a labdába – a játékvezetõ érvénytelenítette a találatot.

Habár a Barcelona egyértelmûen nem tudta kiheverni az elmúlt másfél hetet, a játékosok a bekapott gól után nagyjából 10 perccel felébredtek, és elkezdtek helyzeteket kialakítani. Volt több szép akció is, Pedro ajtó ablak helyzetben lõhetett, a sarokra tartó labdát Gorka védte, de Messi is ziccerbe került Alexis remek ütemû kiugratása után, ám az argentin is hibázott, és a kapu mellé lõtt.

Érett tehát az egyenlítés, ami végül a 72. percben érkezett meg Pedro révén. 1-1, Alves tört be némi szerencsével és egy kötényt kiosztva a tizenhatoson belülre, ahol visszajátszott Alexisnek, a chilei keresztbe küldte a labdát, amit Pedro a hálóba pöckölt pár méterrõl. A Barcelona belelendült, két percre rá pedig a vezetést is megszerezte. 2-1, Messit buktatták a vendégek közvetlenül a tizenhatos elõtt középen, az argentin pedig be is vágta a szabadrúgást. Talán Gorka benne volt a gólban, de tény, hogy Messi elemi erõvel küldte meg a játékszert mindössze 18-20 méterrõl.

A hátralévõ szûk húsz percben lüktetõ játék alakult ki, mindkét oldalon akadtak óriási lehetõségek, ahol a játékosok vagy a lövésnél, vagy az utolsó cselnél hibáztak. Hazai oldalon Messi volt nagyon aktív, valamint a csereként beálló Tello hagyott ki egy égbekiáltó ziccert, a vendégek pedig a hosszabbítás perceiben nagyon közel kerültek ahhoz, hogy egyenlítsenek, Mikel Rico pár méterrõl leadott lövésébe belevetõdött Mascherano, így megmentette csapatát a bekapott góltól.

A meccs extremitását jelzi, hogy az argentin pár perccel ezelõtt egy, a saját térfelén megszerzett labda után megiramodott, és egy egész pályás vágta után lõtt kapura, s csaknem gólt szerzett, lövése csak kicsivel ment el a keresztléc felett.

A vége 2-1, a katalánok ezzel a fordítással és gyõzelemmel versenyben maradtak a bajnokságban, ráadásul a bekapott gól után egész szórakoztató és lüktetõ mérkõzés alakult ki a két csapat párharcáról. 

FC Barcelona – Athletic Bilbao: 2-1 ( 0-0 )
Barcelona, Camp Nou
57.090 nézõ
Vezette:
Martínez Munuera, Juan

FCB: Pinto; Alves, Bartra, Mascherano, Adriano; Song, Xavi (Cesc, 70′), Iniesta; Alexis (C. Tello, 87′), Messi, Pedro.

Bilbao: Gorka; De Marcos, San José, Laporte, Balenziaga; Iturraspe (Beñat, 83′), Morán (M. Rico, 63′); Susaeta (Toquero, 85′), Herrera, Muniain; Aduriz.

Gólok: 0-1, Aduriz (50’); 1-1, Pedro (72’); 2-1, Messi (74’).