Luis Enrique: „Egy új Barçát fogunk építeni”

Beszélni fog Xavival | Élete legszebb napja | Az alapok nem változnak

Bemutatták szerda kora délután az FC Barcelona új vezetõedzõjét, Luis Enriquét a Camp Nou egyik sajtótermében, ahol a spanyol szakember természetesen a megjelenõ újságírók kérdéseire is válaszolt. Luis Enrique két évre írt alá, és nagyon határozott elképzelései vannak az elsõ keret megújításáról. Az asztúriai tréner minden poszton erõsítene, nagyon boldog, hogy Messi és Neymar a rendelkezésére áll majd, ám elõrevetítette, hogy lesznek bõven távozók és érkezõk is, ugyanis „ha nem tudsz az adott színvonalon teljesíteni, menned kell”.

„Szeretném megköszönni a vezetõségnek a bizalmat és a segítséget, amit kapok én és a szakmai stábom Tõlük. Ez egy csodálatos nap a számomra. Elkezdünk felépíteni egy új Barçát, ami mindegyik trófeára aspirálhat majd. Ma valóra vált nekem az, ami minden edzõ álma. 2008-ban felajánlották a B csapat vezetõedzõi posztját, amikor még alig volt tapasztalatom. Sosem gondoltam arra, hogy egyszer az elsõ keret vezetõedzõje is lehetek, ez valami fantasztikus. Szeretem a magam útját járni, és elérkezett az én pillanatom. Mostantól elkezdjük a munkát, és már alig várom, hogy ismét a Camp Nouban hallgassam a klub himnuszát.”

Nyomás?

 „Ismerem, nem lesz probléma. Olyan korszakból jövünk, ahol a Barcelona referencia volt, egy viszonyítási pont. A szurkolók hozzászoktak ahhoz, hogy földönkívüli játékot látnak. Az elvárások maximálisak, én pedig elfogadom a kihívást, tudom, hogy borzasztóan futballozva itt nem szokás címeket nyerni. Azért vagyok itt, hogy a klub trófeákat szerezzen, mert ezek határoznak meg egy korszakot.”

Kemény kézzel az öltözõben?

„Nem tudom, mit értetek kemény kéz alatt. Én mindig is pozitív voltam. Úgy fogom kezelni a játékosokat, mint ahogyan azt tettem a Barcelona B-ben, Rómában vagy Vigóban. Mint szurkoló csodálom a játékosokat, edzõként pedig segíteni akarom õket. Az én munkám az, hogy a csapaton belüli értékelés globális legyen, és mindenkire ugyanazok a kötelezettségek és jogok vonatkozzanak. Nem szükséges kemény kéz ide, csupán mindenkinek a kezét fogni kell, mindenkivel szemben elvárásokat kell támasztani. Senki se gondolja, hogy meg fogok õrülni az öltözõben, biciklizni sem fogunk. A labda lesz a központ. Azt akarom, hogy élvezzék a tréningeket, és hogy minden edzésbõl kihozzák a maximumot. Minden egyes közösségben lehetnek problémák, ám ezekkel szembe kell nézni, és megoldani õket. Én szembe fogok nézni velük, ebben biztosak lehettek, mert együtt mindig erõsebbek vagyunk.”

Hozzáállása a játékstílushoz?

„Támadni fogunk, méghozzá azzal a játékképpel, amibe beleszeretett az egész világ. Minden egyes futballszurkoló csodálattal tekint a Barcelonára, és ezért nem szabad alapjaiban változtatnunk. Az apró részleteket, a meglátásaimat viszont el fogom mondani, és azt várom ezektõl, hogy a kettõ elegye nagyon látványos lesz. Képesnek érzem magam a feladatra, úgy érzem, hogy tudok mit adni a klubnak és a csapatnak, valamint a játékosoknak egyaránt. Ez az én kihívásom.”

A Masia örülhet?

„Sikeréhséget és ambíciót fogok követelni tõlük (a saját nevelésû játékosoktól – a szerk.). Ezt akarom majd látni az edzéseken, ugyanis ahogy edzünk, úgy játszunk a meccseken.”

Kiket is fognak érinteni a változások pontosan?

„Mindenki tudni szeretné, hogy kik lesznek a távozók és az érkezõk, a mi ritmusunk azonban egy kissé lassabb. Értékelnünk kell és döntenünk. A játékosoknak tudniuk kell, hogy Barcelonában az évek eltelnek, és ez ellen nincs mit tenni. Ha nem tudsz az adott színvonalon teljesíteni, menned kell. Megpróbáljuk a keretet a lehetõ legjobban megerõsíteni, de van egy átigazolási piac és vannak tárgyalások is. Nem csak arról szól ez az egész történet, hogy kit akarsz. Ha a lehetõség adott lesz, akkor minden területen meg fogjuk erõsíteni a csapatot.”

Messi

„Szenzációs érzés és nagyon boldog vagyok, hogy a világ legjobb játékosát a csapatomban tudhatom. Ez rettentõen motivál engem. A klub meg akarta tartani, õ maradni akart, tiszta sor. A teljesítménye az elmúlt esztendõben nem volt olyan szenzációs, mint korábban, ám így is a világ legjobbja maradt. Való igaz, hogy csak 100 ezer gólt lõtt 200 ezer helyett, de Messi sokkal többet ad a csapatnak, mint szimplán gólokat. Messi egy egyedi viszonyítási alap lesz a világ futballjában. Remélem, hogy meg fogja találni a legjobbját, ha eleinte mégsem, akkor mindent megteszünk majd, hogy rátaláljon.”

Xavi szerepe?

„A barátom és korábbi csapattársam. Csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. Most a világbajnokságra koncentrál, de el fog érkezni a pillanat, amikor leülünk beszélgetni, és megtárgyaljuk, mit akar õ és mit akarok én. Ezután fogunk dönteni.”

Mascherano helyzete?

„Nem akarok egyéni kérdésekbe belemenni, de hasonló a helyzete Xaviéhoz. Õk ketten nagyon fontos játékosok a keretben, igazi egyéniségek. Mascherano olyan labdarúgó, akinek a szavára mindenki odafigyel. Vele is beszélni fogok, ezután döntünk.”

Fábregas sorsa?

„Nem fogok egyénekrõl beszélni. Mint már mondtam, nem most kell a döntéseket meghoznunk. Most õ is a világbajnokságon van. Amikor megszületik a döntés, mindenki tudni fogja.”

Neymar

„Az elsõ keret egyik legfontosabb játékosa, a klub egyik nagy befektetése, én pedig rendkívül örülök, hogy a rendelkezésemre áll majd.”