530 milliós bevétel, 41 milliós nyereség

A tavalyi év számokban | Nem mondanak le Cases újabb indítványa miatt

Az FC Barcelona gazdasági alelnöke, Javier Faus kedd dél tájékán sajtótájékoztató keretében ismertette a katalán egyesület elmúlt évet érintõ pénzügyi mutatóit. Faus elárulta, hogy a klub idén elérte a történelmének egyik legnagyobb adózás utáni profitját, amit a rekord nagyságú, 530 millió eurós bevételnek köszönhet. Faus kitért Jordi Cases újabb indítványára is, és hangsúlyozta, hogy ha meg is vádolják Bartomeu elnököt és õt, akkor sem mondanak le.

A katalán egyesület ismertette az elmúlt idény financiális teljesítményét, és rekord nagyságú számokat prezentált. Javier Faus gazdasági alelnök elmondta, hogy a klub bevétele 530 millió euró volt, ami a valaha volt legmagasabb, és az egyesület adózás utáni eredménye 41 millió euró, ami az egyik legnagyobb profit a klub történelmében.

Faus igyekezett hangsúlyozni, hogy a jelenlegi elnökség 2010-ben nagyon rossz gazdasági helyzetben vette át a klubot, hiszen a ‘Forbes’ által publikált listán csupán a 24. legértékesebb futballklub volt a világon. Ez mára gyökeresen megváltozott, és a ‘Forbes’ legújabb, 2014-es rangsorában már a 2. helyet foglalja el a katalán egyesület.

A gazdasági alelnök ismertette azt is, minek köszönhetõ az elõkelõ helyezés: a jelenlegi elnökség elsõ évében a klub 9 millió eurós veszteséggel zárt, ám a rá következõ, 2011-2012-es esztendõben már 49 millió eurós profitra tett szert. A 2012-2013-as szezonban 32 milliós nyereséggel zárt az egyesület, és ezt sikerült most 21%-kal növelni, és 41 millió eurós profitot elérni. Faus hozzátette, hogy a jelenlegi elnökség mandátuma alatt a klub az elmúlt négy évet figyelembe véve 113 millió eurós nyereséget tudhat a magáénak. 

A fenti mutatóknak köszönhetõen az egyesület az elmúlt négy évben 143 millió euróval csökkentette az adósságállományát, mely 2010-ben 431 millió euró volt, s mely most, 2014-ben már „csak” megközelítõleg 287 millió euró. 

Cases újabb indítványa nem érdekli õket

Jordi Cases, a Sandro Rosell elleni indítvány benyújtója bejelentette, hogy a jelenlegi elnök, Josep María Bartomeu és a jelenlegi gazdasági alelnök, Javier Faus ellen is indítványt nyújt be a bíróságra a brazil Neymar megszerzésének az ügyében. Cases úgy fogalmazott, hogy célja az, hogy azokat büntessék meg, akik a transzfert tetõ alá hozták, és ne a klubot érjék károk emiatt. 

Faus a sajtótájékoztatón röviden reagált Cases indítványára, és leszögezte, hogy „ha a bíróság vád alá is helyez minket, akkor sem tervezzük, hogy lemondunk. Nyugodtak vagyunk”