Messi a nyitányok mestere

5 éve lõ gólt az elsõ fordulóban | Már csak 6 találatra Zarrától

Lionel Messi az Elche elleni 3-0-ás gyõzelembõl oroszlánrészt vállalt, és duplájával zökkenõmentessé tette az egy félidõn át emberhátrányban futballozó Barça gyõzelmét a bajnoki nyitányon. Ami a nyitányok és Messi kapcsolatát illeti, a dél-amerikai csillag sorozatban az ötödik idényben talált be az elsõ fordulóban, az elmúlt négy évben pedig mindannyiszor duplázni is tudott egyben. Ráadásul már csak 6 gólra van Zarrától a legtöbb bajnoki gólt jegyzõ játékosok rangsorában, miután immáron 245 találatnál tart.

Egészen hihetetlen számokat lehet olvasni Leo Messi újabb dupláját követõen. A tavalyi, szigorúan csak magához képest gyengébb szezonja után sokan kritizálták nem csak a teljesítményét, de a hozzáállását is, ám a világbajnokság és az Elche elleni meccs láttán úgy tûnik, hogy Messi maga mögött tudta a nehézségeket, és újra közelít régi önmagához.

Messi az elmúlt öt idény mindegyik nyitányán betalált. 2010 nyarán a Racing ellen egy gólt vállalt, 2011 nyarán a Villarreal ellen kettõt, 2012 augusztusában a Real Sociedad ellen kettõt, 2013 augusztusában a Levante ellen szintén kettõt, most a hétvégén pedig az Elche ellen jegyezhettek fel a neve mellé egy újabb duplát. Ez pedig rögtön azt is jelenti, hogy sorozatban negyedik éve tud duplázni az elsõ fordulóban.

Összesítve a bajnoki nyitányon szerzett gránátvörös-kék gólokat, Messi már 10 találatnál tart, ami csak eggyel kevesebb a jelenlegi csúcstartó César 11 góljánál. 

További érdekes adat, hogy Messi a Barça színeiben 106 vasárnapra esõ bajnoki mérkõzésen lépett pályára, melyeken 106 gólt ért el. Az Elche ellen egyébként két kapura tartó lövése volt az argentinnak, a vendégek hálóõre, Tyton mindkettõnél tehetetlen volt.  

Messi továbbá belátható távolságba került Zarrához, aki a legtöbb bajnoki gólt jegyzi a Ligában a maga 251 góljával. Zarra az Athletic Bilbao korszakos alakja volt, aki 277 találkozón érte el ezt a számot. Messi jelenleg 278 összecsapás alatt szerzett 245 gólt, noha a ‘Marca’ vitatja ezt a számot, és a madridi lap csupán 244 találatot jegyez Messi neve mellé.

Habár csak kuriózum, de az írás zárásának tökéletes: a legutóbbi két olyan idényben, amikor Messi lõtte a Barcelona elsõ gólját a szezonban, a katalán gárda megnyerte mind a Ligát, mind a Bajnokok Ligáját.