Laporta megosztja az elnökséget

Egyelõre folytatódik a korábbi elnök felelõsségre vonása

Az FC Barcelona elnöksége a hétfõi nap folyamán asztalhoz ült, hogy számos aktualitást illetõen határozzon. Az egyik ilyen volt a Douglas megszerzésérõl szóló végleges döntés, ám másik, nagyon komoly téma volt Joan Laporta és elnökségének a felelõsségre vonása, ezt illetõen pedig gyakorlatilag kettészakadt az elnökség. Az ügynek vannak elõzményei, ami alapján az elnökség egyik része nem folytatná a felelõsségre vonást, ám a másik csoport Bartomeu elnökkel az élen igen, és végül ez a nézet nyert, azaz folytatódik a korábbi elnök felelõsségre vonása.

Amint az ismeretes, 2010-ben az elnökség megszavazta azt, hogy Laporta és elnöksége ellen jogi lépéseket tegyenek, mert egy külsõs könyvvizsgáló cég által végzett átvilágítás szerint a korábbi sikerelnök ideje alatt az egyesület 47 millió eurós veszteséget realizált. Érdekesség egyébként, hogy akkor Rosell nemmel, Bartomeu – még alelnökként – igennel voksolt, azaz Rosell nem feltétlenül akarta nagy ellenfele felelõsségre vonását.

Bartomeu viszont igen, a jogi akciók elindultak, ám nemrég körvonalazódni látszott egy egyezség az ügyben. Az elnökség felvette a kapcsolatot a korábbi elnökségi tagokkal, s 17 fõbõl 15 jogi képviselõjével sikerült nagy vonalakban megállapodni. Az egyezség értelmében Laporta és elnöksége magára vállalja, és beismeri, hogy a jelenlegi elnökség joggal indította el ellene a felelõsségre vonási procedúrát, cserébe a jelenlegi elnökség kérte volna a bírósági tárgyalás elhalasztását, majd a pártoló tagokkal szavaztatta volna meg, hogy folytatódjon-e az ügy.

A 17 korábbi elnökségi tag közül csupán Joan Laporta és Sala i Martín ellenzett kategorikusan bármiféle megállapodást, majd végül egyébként a korábban egyezségre hajlók közül is voltak olyanok, akik visszaléptek, mert nem minden feltétel felelt meg a számukra. A fõk ok, amiért folytatódik a felelõsségre vonás, azonban természetesen az, hogy Bartomeu elnök és közeli emberei folytatni akarják a jogi lépéseket.  

A hétfõi ülés nagyjából 6 óráig tartott, és rendkívül feszült hangulatban zajlott le, mert a kérdést illetõen teljesen megosztott a jelenlegi elnökség.

A döntés értelmében ismét bíróságra küldheti jogi képviselõjét a jelenlegi elnökség – ez már-már rutinszerûnek számít azok után, hogy a klubnak magyaráznia kell a lépéseit Neymar leigazolásának ügyében, vagy a FIFA legutóbbi, a Barçára kirótt átigazolási tilalma ügyében.