Messi és Neymar elintézték: 2-0

Jogos hazai siker | Mascheranót elõvigyázatosságból cserélték le

Luis Enrique vezetésével megérdemelten gyûjtötte be harmadszorra is a három pontot az FC Barcelona, és gyõzte le ezúttal hazai pályán az Athletic Bilbao együttesét. A katalánok az elsõ perctõl kezdve kiválóan játszottak, ám a helyzetek egészen a találkozó végéig kimaradtak, akkor azonban a csereként beálló Neymar kétszer is betalált, és eldöntötte az egyébként rendkívül nagy iramú és élvezetes összecsapást.

Luis Enrique kezdõcsapatában ezúttal a védelem tengelyében Mascherano és Mathieu kapott bizalmat, a középpályán a szokásos hármas állt fel, a támadósorban pedig Messit ismét Munir és Pedro segítették. Az argentin Mascheranót a szünetben lecserélte Luis Enrique, miután az argentin fejre kapott egy komoly rúgást Aduriztól, ám vélhetõen csak elõvigyázatosságról van szó.

A spanyol tréner elképzelései egyébként kezdenek kikristályosodni, és hiába nem talált be a Barcelona egészen a 79. percig, dominanciája, ötletessége és frissessége vitathatatlan.

Az elsõ játékrész elején még akadtak a baszkoknak ígéretes lehetõségei, de onnantól kezdve teljesen kézben tartotta a találkozót a katalán együttes. Rakitic sokszor kihúzódott az oldalvonal mellé, leválva emberérõl, és kereste az összjátékot a felfutó Montoyával vagy a középen labdát kérõ Messivel. Az argentin ismét szenzációs labdákat osztogatott, és ismét csak szigorúan magához képest volt néhány esetben tompább, bár erre a két szenzációs gólpassza után nyilvánvalóan már senki sem fog emlékezni. 

A délután fõhõse lehetett volna a fiatal Munir, aki parádés megoldások sorát mutatta be. Elõkészített, védekezett, üres területre mozgott, valamint több alkalommal is helyzetbe került, de mindannyiszor rossz megoldást választott. Egyszer ugyan nem, ekkor viszont a játékvezetõ tévesen érvénytelenítette a találatát les címén.

Luis Enrique elképzelései alapján a támadások építésénél a csatárok rendre középre húzódnak be, helyet teremtve a felfutó szélsõknek, akik ezt remekül használták ki a Bilbao ellen, Alba fõleg a második játékrészben villogott, és mutatott be remek cseleket. Ami a védekezésbõl való átmenetet illeti, ott pedig a feltolt védelem, a területszûkítés dominál, majd ebbõl szeretne a spanyol tréner egy-két passzból villámgyorsan az ellenfél védekezõ zónájáig felérni. Ez pedig ilyen játékosokkal sikerül is, mint ahogy azt az elsõ gól mutatja: Busquets labdát szerez, Messihez játszik, az argentin megindul, majd tökéletesen ütemben ugratja ki Neymart, aki végre higgadt marad, és elhelyezi a játékszert Gorka kapus mellett.

A különbség többgólos is lehetett volna, de nem feltétlenül baj, hogy a csapatnak minél több percen keresztül kell maximális koncentráltsággal futballoznia. Három forduló, nulla kapott gól és nagy intenzitású csapatjáték. Ezen a vonalon kell folytatni.

FC Barcelona – Athletic Bilbao: 2-0 ( 0-0 )
Barcelona, Camp Nou
80.181 nézõ
Vezette:
Fernández Borbalán

FCB: Bravo, Montoya, Mascherano (Piqué, 46’), Mathieu, Alba, Busquets, Rakitic, Iniesta, Munir (Neymar, 62’), Messi, Pedro (Sandro, 77’).

Athletic: Gorka, De Marcos, Gurpegi, Laporte, Balenziaga; Iturraspe, M. Rico (Viguera, 82′); Susaeta (Ibai Gómez, 62′), Beñat (Unai López, 62′), Muniain; Aduriz.

Gólok: 1-0, Neymar (79’); 2-0, Neymar (84’).