Vissza az elitbe: az Apoel az elsõ feladat

Szinte teljes a katalán keret | Az Apoel okozott már meglepetést

Az FC Barcelona együttese a Bajnokok Ligája F jelû kvartettjének elsõ játéknapján az Apoel Nicosia gárdáját fogadja szerda este a Camp Nouban. A katalánok vissza akarnak térni minimum a legrangosabb európai kupasorozat négy legjobb csapata közé, ahova az elmúlt években rendre eljutottak, ehhez az elsõ lépést pedig a ciprusi csapat ellen tehetik meg. Gyakorlatilag teljes a keret, Alves vélhetõen megkapja az orvosi engedélyt a szerdai nap folyamán, és a belga Vermaelennek is van erre esélye. 

Luis Enrique gárdája kiválóan kezdte az idényt, optimális elõszezon után a Ligában három forduló után három sikerrel, és kapott gól nélkül áll a tabella tetején, s ami még ennél is biztatóbb, az a katalán együttes játéka. A spanyol tréner új elképzelései ideálisak a játékosoknak, akik nagy intenzitással futballoznak, a versenyhelyzet a csapaton belül pedig egyértelmûen fokozódott az elmúlt évekhez képest. 

Ami a hiányzókat illeti, szinte teljes a keret. Az eltiltott Suárez természetesen még nem játszhat, ám Alves és Vermaelen már a csapattal edzenek a sérülésük után, és nagy esélyük van arra, hogy szerdán még a találkozó elõtt megkapják az orvosok engedélyét a játékra. A brazil egészen biztosan felépült, ezt Luis Enrique is elismerte, Vermaelen esetében várhatnak még az orvosok, hiszen nem akarják elsietni a hátvéd visszatérését, megelõzendõ a belga egy újabb sérülését. 

Az Apoel Nicosia kapcsán természetesen nem lehet szuperlatívuszokban beszélni. A ciprusi csapat hazájában 23 alkalommal lett bajnok, és az egyetlen ciprusi klub, amely elérte a Bajnokok Ligája és az Európa-liga csoportkörét is. Az Apoel egyébként hiába nem egy veretes gárda, az utóbbi években rendre megmutatja oroszlánkörmeit, és a 2011-2012-es szezonban például a negyeddöntõig menetelt, kiejtve a nyolcaddöntõben a francia Olympique Lyont. Az Apoel keretének játékosa egyébiránt a norvég John Arne Riise, akit még Liverpoolból és Romából ismerhetnek a szurkolók, ám neki sérülés miatt a barcelonai találkozót ki kell hagynia. 

Nem szabad tehát lebecsülni az Apoelt, ugyanakkor nem érdemes mellébeszélni: annak a csapatnak, amelyik a Bajnokok Ligája szûk elitjébe akarja visszaverekedni magát, annak kötelezõ házi feladat az Apoel hazai legyõzése. Luis Enrique vélhetõen változtat valamennyit a hétvégi kezdõcsapatán, de rendkívül nehéz megjósolni, hogy pontosan hány változtatást eszközöl, és hogy ezeket milyen poszton. A védelembe visszatérhet Alves és lehetõséget kaphat Bartra, a középpályán Xavi és Rafinha bevetése sem elképzelhetetlen, a támadósorban pedig minden bizonnyal Neymar ezúttal már kezdõként kap lehetõséget.

FC Barcelona – Apoel Nicosia
Barcelona, Camp Nou
20:45
Vezeti:
Deniz Ayketin

FCB: Bravo – Montoya (Alves), Piqué, Bartra, Alba – Busquets, Rakitic (Xavi), Iniesta – Rafinha, Messi, Neymar.

Apoel: Pardo – Sérgio, Carlao, Guilherme, Antoniades – Vinicius, Morais, Gomes – Vincenti, Sheridan, Manduca.