Két szélvész, egy lelassít?

Real Madrid – Barcelona szuperrangadó | 7 vagy 1 pont lesz közöttük?

Kilenc fordulót melegíthettek, hogy ismét egymásnak fussanak, és megmutassák az egész világnak, éppen ki a jobb. A Barça és a Madrid szombati összecsapásának ugyan nincs olyan döntõ jelentõsége még, mint egy tavaszi klasszikusnak, de a tét így is óriási, a presztízsrõl nem is beszélve. Egy nyolc meccse folyamatosan nyerõ és bombaformában játszó Real, és egy idénre megújult, a Ligában eddig még csak két pontot bukó, illetve gólt nem kapó Barça. A gyõztes még erõsebb lehet.

Minden alkalomra igaz, hogy a legnagyobbak csatája a Clásico, de idén annyiból talán még inkább igaz a kijelentés, hogy ezúttal mindkét csapat ereje teljében, kifejezetten jó benyomásokkal várhatja az összecsapást. A Real Madrid az elmúlt mérkõzései tükrében tagadhatatlan, hogy nagyon nagyon jó állapotban van, Carlo Ancelotti erre az évre is kiváló csapatot rakott össze, pedig kifejezett szûrõ középpályást nem is alkalmaz. A támadóarzenál kontrái félelmetesek, a hatékonyságról nem is beszélve.

A Barcelona bajnoki eredményei szinte tökéletesek, a csapat lényegesen stabilabb, mint tavaly, fantáziadúsabb támadásban, sokkal agresszívabb védekezésben. Egy apró probléma akad csak, hogy a gárda rangadón még nem bizonyította, hogy a legnagyobbak ellen is ugyanolyan stabil tud maradni, mint a többi meccsén. A PSG elleni BL-vereség semmiképp sem pozitív, de azt sem jelenti, hogy az Enrique-csapat ne lenne képes elbánni hasonló kaliberû csapatokkal.

A tét jelentõs, még úgy is, hogy csak a 9. fordulóban járunk. Ha a Madrid gyõz, 1 pontra megközelíti a Barcelonát, tehát tulajdonképpen ledolgozza a hátrányát. Ám ha katalán siker születik, akkor az elõálló 7 pontos differencia ha másra nem is, de jó alapnak megfelelõ lehet a Liga folytatásához.

A Madrid a sérült Bale hiányában 4-4-2-t fog játszani. A középpályán Modric és Kroos védekeznek majd elsõsorban, Isco és James Rodríguez felelnek inkább az elõre játékért, a két támadó pedig C. Ronaldo és Benzema lesznek. A védelemben Pepe és Ramos alkothatják a tengelyt.

A Barcelonánál a legfõbb kérdés, hogy ki lesz a harmadik támadó Messi és Neymar mellett, és hogy befér-e a csapatba Xavi Hernández, aki nem sok klasszikust mulasztott el az elmúlt 15 évben. A csípõsérülésébõl gyógyuló Busquets várhatóan vállalja a játékot, így Mascherano léphet vissza a védelembe Mathieu mellé. Iniesta és Rakitic kihagyhatatlannak tûnnek a csapatból, Xavi tehát elméletileg csak akkor játszhat, ha Iniesta – Luis Enriquénél példátlan módon – fellép támadónak.

Legalább ennyi esély van azonban arra is, hogy Pedro kezd, valamivel kevesebb arra, hogy Suárez az elsõ adandó alkalommal az elsõ perctõl játszhat. De hogy játszani fog, az egészen biztos.

Real Madrid – FC Barcelona:
Madrid, Santiago Bernabéu
18.00
Vezeti:
Gil Manzano
TV: Paulaner Sörház / Sport 2

Real Madrid: Casillas, Arbeloa, Ramos, Pepe, Marcelo – Modric, Kroos, James Rodríguez, Isco – C. Ronaldo, Benzema.

FC Barcelona: Bravo, Alves, Mascherano, Mathieu, Alba – Busquets, Rakitic, Iniesta – Pedro (Xavi), Neymar, Messi.