Továbbjutás és Messi: 0-2

Az argentin beállította Raúl rekordját | A csoportelsõség maradt a tét

Leo Messi és a maga két gólja hozta a gyõzelmet a Barcelonának az Ajax ellen a BL-csoportkörének 4. fordulójában. A Barça Lionel Messi révén az elsõ félidõben elõnybe került, majd a folytatásban duplázott is az argentin, így a Barcelona alapvetõen simán vette az akadályt, és tartja a lépést az APOEL-t 1-0-ra legyõzõ PSG-vel.  

A fekete bárányok közül Alves bennmaradt, Piqué kimaradt a kezdõbõl, helyette Bartra kapott lehetõséget a Barcelona kezdõjében. A tét a Barcelona részérõl a csoportelsõségért való harc életben tartása, az Ajax szempontjából pedig a továbbjutásért élõ remény életben tartása volt.

A meccs érdekessége fõként az volt, hogy látszólag mindkét csapat nyíltan futballozhatott, tiszta helyzetekbõl mégis kevés adódott. A Barcelona idegenben is fölényben volt, de jelentõs lehetõségekbõl kevés maradt.

A vezetést aztán a 36. percben szerezte meg a Barcelona, Bartra csapott le a labdára egy rögzített szituáció után, és adott gólpasszt egyben a tizenhatoson belül, Messinek már csak befejeznie kellett az akciót. A második félidõben sem változott jelentõsen a játék, ritkán alakult ki tiszta gólhelyzet.

Az Ajax kapufát is elért a második félidõben, ezzel együtt a Barcelona talán jobban irányította, kezében tartotta a meccset, és Leo Messi 71. európai találatával be is állította Raúl González rekordját. A 76. percben emberelõnybe is került a Barcelona Veltman kiállítása után, innentõl kezdve a holland csapat esélyei még inkább elszálltak.

Végül maradt a 0-2, ami azt jelenti, hogy matematikailag a Barcelona továbbjutott a csoportjából, ám a szintén 3 pontot szerzõ PSG-vel még meg kell küzdenie az elsõ helyért.

Luis Enrique csapata az elsõ félidõben inkább megszenvedett a gyõzelemért, de Messi góljai és a második félidei stabil játék meghozták a gyõzelmet, ami a továbbjutás mellett némi nyugalmat ad Luis Enrique szakvezetõnek és csapatának.

AFC Ajax – FC Barcelona:
Amszterdam, Amsterdam ArenA
20.45
Vezeti:
Pedro Proença
TV:
Paulaner Sörház / Digi Sport 1

Ajax: Cillessen, V. Rhijn, Veltman, Moisander, Boilesen – Serero, Andersen, Klaassen – Schöne, E. Ghazi, Sigthorsson.

FC Barcelona: Ter Stegen, D. Alves, Bartra, Mascherano, Alba – Busquets, Xavi, Rakitic – Suárez, Neymar (Pedro 75′) és Messi.

Gólok: 0-1, Messi (36′); 0-2, Messi (76′)