Csapatként csõd: 1-0

A Barça szenvedett és elesett San Sebastianban is | Új év, régi recept

Papíron talán meglepetés, az elõjelek, az õszi forma és a realitások figyelembe vételével egyáltalán nem. A Barcelona 1-0-ra kikapott San Sebastiánban a Real Sociedad ellen miután már a 2. percben hátrányba került Jordi Alba öngóljával. A Barça 90 percen át szenvedett a hazai kapu elõtt, csak az egyéni megoldásokban bízhatott, a játéka esetlen volt. A vereség megérdemelt, amit akár egy mély válság is követhet a közeljövõben. Talán a hosszúra nyújtott vakáció, talán egyszerû kísérletezési szándék vezérelte Luis Enriquét, amikor kijelölte abszolút újító jellegû kezdõcsapatát. Padon ült Rakitic, Piqué, Neymar és Messi is, ellenben újfent együtt kezdett az egykor csillogó, mára talán kevésbé fényes Busquets, Xavi, Iniesta középpálya, elõl pedig Munir, Pedro és Suárez. Egy újabb elképzelés, egy újabb, nagyon nehéznek ígérkezõ meccsre.

Ahogyan arra számítani is lehetett, a Real Sociedad nem várt semmire, és azonnal támadásba lendült. Ez olyannyira jól sikerült, hogy egy szélrõl érkezõ beadás után a Xabi Prieto elõl menteni igyekvõ Jordi Alba a saját kapujába fejelt. 0-1 a 2. percben. Ez legalább arra jó volt, hogy a hazaiak megnyugodjanak kicsit és békésebb perceket éljen át a vendég védelem.

A válaszhoz tehát adott volt minden, a Real Sociedad visszaállt a saját térfelére, nem támadott le mélyen, ám a Barcelona támadójátékából ezúttal is teljességgel hiányzott az elképzelés, bármilyen elõre kigondolt nyerõ taktika, ami helyzeteket eredményezhet. Bár akadtak olyan akciók, amelyekbõl nagyobb szerencsével gólt szerezhetett volna akár Munir, akár Suárez – nem az õ hibájuk, hogy ez nem sikerült -, a fõ gondot éppen az jelentette – jelenti -, hogy kilátás sem volt arra, hogy a Barcelona úgy szerezzen gólt, hogy az nem pontrúgásból, vagy jókora szerencse révén születik…

Ezzel szemben a Real Sociedad azon néhány alkalommal, amikor eljutott az ellenfél térfelére, komoly galibát tudott okozni. Jordi Alba és Xabi Prieto duettjébõl kis híján született még egy gól, de Canales parádés megoldása is gólt érhetett volna, ha a középpályás pontosabban céloz.

Nem csoda, hogy a szünetben azonnal cserélt Luis Enrique, és Munir helyett a csodafegyvere, Lionel Messi után nyúlt. Késõbb jött Neymar, illetve Daniel Alves is. Ez legalább arra jó volt, hogy az egyéni képességek révén néhány nyögvenyelõs gólhelyzetet kialakítson a Barça, ám továbbra is látványos volt a szenvedés.

Messi és Neymar beállása ugyan kétségkívül meglátszott a játékon, jóval nagyobb volt a nyomás így Rulli kapuján, de mint csapat, ezen a napon is csõdöt mondott a Barcelona. A Real Sociedad néhány kontratámadásában mindig ott volt a gólveszély, de a pontos befejezések hiányában végül maradt az 1-0. Természetesen lehet mondani, hogy kis szerencsével a Barcelona megérdemelte volna a döntetlent, mert akadtak helyzetei, de itt tényleg hangsúlyos, hogy szerencsével.

Nincs új a nap alatt az új évben sem, minden pontosan abban a mederben zajlik tovább a Barçánál, ahogy õsszel is. Ezen a héten folytatás a kupában, és egy újabb, kellemetlen szembenézést ígérõ meccsen az Atlético Madrid ellen.

Real Sociedad – FC Barcelona: 1-0 (1-0)
San Sebastián, Anoeta
20.000 nézõ
Vezette:
Del Cerro Grande

Real Sociedad: Rulli; De la Bella, Iñigo Martínez, Ansotegi, Carlos Martínez; Granero, Markel Bergara, Canales (Yuri 93′), Chory Castro (66′), Xabi Prieto és Vela (Pardo 89′)

FC Barcelona: Bravo; Montoya, Mathieu (Alves 70′), Mascherano, Jordi Alba; Busquets, Xavi, Iniesta; Pedro (Neymar 57′), Munir (Messi 46′) és Luis Suárez.

Gól: Jordi Alba (öngól, 2′)