Az irány megvan, tartani kell!

A kupa párharc után ismét jön az Elche | Bizonyítani kell a fejlõdést

Két egymást követõ gyõzelem az Atlético ellen, sima, lendületes siker a Depor ellen is, lényegesen ambiciózusabb játékfelfogás… Január közepére lendületet vett a Barcelona, és most az a feladata, hogy ezt minimum tartsa is meg a papírforma alapján nem kiemelkedõen nehéz rivális ellen. Az Elche ellen a kupában 9-0-s összesítéssel jutott tovább Enrique csapata, most a gólarány mindegy, de a három pont feltétlenül elvárás.

Nem ez a szezon meccse, sõt, még csak a hét meccse sem, hiszen most az a furcsa helyzet állt elõ, ami egyébként ritkán szokott: a kupa ebben a pillanatban fontosabb, mint a bajnokság. Ez persze abból is adódik, hogy az Atlético ellen továbbjutni lényegesen nehezebb feladat, mint nyerni az Elche ellen idegenben.

Ám annak köszönhetõen, hogy érezhetõ fejlõdés a csapat játékán, és mintha Luis Enrique hosszú kísérletezés után megtalálta volna a csapatát, egyetlen bajnoki pontot sem szabad elengedni. Az Elche ellen kezdõdik ugyanis még csak a bajnokság tavaszi szakasza, pontosan féltávnál járunk.

A tavalyi évben a bennmaradást nagy küzdelemben bebiztosító Elche nem áll kifejezetten jól, az õszi szezonban mindössze 17 pontot sikerült összeszorgoskodnia, aminek a tavaszi leképezése biztos kiesést ígérne. Csakhogy egyelõre még sok csapat áll hasonlóan, a kiesésre esélyes csapatok listája „végeláthatatlan”. A 12. helyezett Real Sociedadnak ugyanis csak 3 ponttal van többje, mint a 19. helyezett Levanténak… Az Elche 17 ponttal most a 16. helyen áll. És ugyan a hazaiak fogadkoznak, hogy más találkozó lesz ez, mint a két kupameccs volt a Barcelona ellen, nyilvánvalóan nagy kudarc lenne katalán oldalról, ha nem sikerülne begyûjteni a pontokat.

Luis Enrique bár az utóbbi mérkõzéseken nem forgatta agyon a kezdõcsapatát, most legalább kisebb mértékben várhatók változások, hiszen jövõ szerdán már a visszavágó következik az Atlético Madrid ellen – továbbjutás esetén pedig továbbra is 3-4 naponta jönnének a mérkõzések. Most talán lehetõséget kaphat a sérülésébõl felgyógyuló Xavi, a védelemben Bartra, a támadósorban Pedro, így néhányan pihenõt kaphatnak a következõ feladatok elõtt.

Elche – FC Barcelona:
Elche, Manuel Martínez Valero
18.00
Vezeti:
Clos Gómez
TV: Paulaner Sörház | Sport 2

Elche: Tyton, Suárez, Roco, Lombán, Cisma – Rodríguez, Adrián, Pasalic, Niguez – Fajr, Jonathas.

FC Barcelona: Bravo, Alves, Bartra, Mascherano, Alba (Adriano) – Busquets, Xavi, Iniesta (Rafinha) – Suárez, Pedro (Neymar) és Messi.