Sikeréhes, brilliáns Barça:2-5

Meccsrõl meccsre jobb Enrique csapata | Egy pontra a Madridtól

A Barcelona 5-2-re gyõzött idegenben a San Mamésben a Bilbao ellen, így itt megszakította négy éves nyeretlenségi sorozatát és a megszerzett három egységgel egyetlen pontra került a Real Madridtól a tabellán. Az Atlético ellen látott fejlõdés töretlennek látszik, ezúttal is egy nagyon nehéz pályán, egy mindenre elszánt rivális ellen játszott nagyon éretten, és nem mellesleg roppant látványosan a katalán csapat. Hemzsegtek a kiváló egyéni teljesítmények, és ez nem csak a támadókra igaz, szinte az egész csapatra. Fejlõdni való akad, a védekezésen például még bõven lehet javítani, de a jövõ egyre ígéretesebb Katalóniában…

Luis Enrique két poszton változtatott a megszokott csapatához képest. Egyrészt pihenõt kapott a fix kezdõnek számító Mascherano, helyette Mathieu jutott lehetõséghez, másrészt Iniesta helyén Xavi kezdhetett – Rakitic társaságában. A találkozó a játékot tekintve feltétlenül azt hozta, amit el lehet várni egy ilyen összecsapástól. Magas intenzitás, sok futás, két olyan csapat, mely támadni és nyerni akar.

A Bilbao meghúzta ugyan az elsõ 10 percet, és a késõbbiekben is voltak nagyon veszélyes helyzetei, de a gólokat a Barcelona szerezte. A 16. percben Messi 25 méteres szabadrúgása irányt változtatott a sorfalon, Iraizoz igyekezett ugyan vissza a jobb sarokhoz, de csak beleérni tudott a labdába. A második gólt megelõzte több nagyon szép támadás, Suárez egészen könnyedén befejelhette volna például Messi pontos középre ívelését, de az urugayinak volt második esélye.

A 26. percben pedig már nem hibázott a csatár: egy mintaszerû kontratámadás végén Messi készített le egy labdát lövésre, Suárez bombájába pedig csak beleérni tudott Iraizoz, a labda a jobb sarokba vágódott.

Ezen felül is akadtak nagy helyzetei a Barçának, Xavi is gólt lõhetett volna akár, Neymarnak is volt nagy lehetõsége, a csapat kétségtelenül remekül futballozott, látványos és hatékony volt egyben. Az egyedüli kritika a védelmet illetheti, többször is akadtak elkapkodott megoldások, pontatlanságok, amiket góllal büntethetett volna az Athletic, ha pontosabb.

Hazai oldalon Aduriz kétszer is egészen közel állt a gólhoz: egyszer a kapufát találta el egy fejessel, egy másik esetben pedig Bravo mentett óriásit.

A szünet után a Barcelona lezárhatta volna a meccset, legalábbis több ígéretes támadása is, volt, amibõl adott esetben megszerezhette volna a harmadik gólját. Ez azonban nem sikerült, és a Bilbao az 59. percben szépített: Aduriz lövése kijött Bravóról, pont a középen érkezõ Mikel Rico elé, aki büntetett.

A Barça azonban azonnal tudott reagálni, Messi már egy percen belül közel állt egy újabb gólhoz, de nem sokkal késõbb meg is szerezte azt. Nagyon szépen felépített tamadás után Rakitic indította be Suárezt, az uruguayi középre is adott, Messi pedig egy suta mozdulattal ugyan, de a kapuba lõtt. A 4-1-re sem kellett sokat várni: újabb kontra, Messi leosztja a labdát a baloldalon üresen álló Neymarnak, aki elõbb kinézte, majd kilõtte a bal alsó sarkot.

Ezzel sem adta azonban föl a Bilbao, mely Aduriz révén perceken belül ismét szépített – Aduriz lövését azonban védenie kellett volna a rövid saroknál Bravónak.

Továbbra sem nyugodhatott meg tehát teljesen a Barcelona, a Bilbao minden labdáért küzdött, komoly ellenfél volt, annak dacára is, hogy a Barça remekül futballozott.

A meccs igazán akkor dõlt el, amikor Etxeita a 75. percben csúnyán letalpalta Suárez, amiért Mateu Lahoz teljesen jogosan ki is állította. Ezt követõen valódi gálaelõadássá alakult a mérkõzés, Neymarék már sokszor trükköztek, nem a leghatékonyabb, hanem a látványosabb megoldásokat keresték, így sok helyzet ki is maradt. De az utolsó 10 percre csereként beálló Pedro egy végletekig kijátszott támadás végén, Busquets középre adásából megszerezte az este utolsó találatát.

A vége 2-5, nagy gyõzelem a Barcelonának, mely egyre jobban megtalálja új önmagát, már tudja, hogy mit játszik, és tudja, hogy mi vezetheti el a sikerekhez. Folytatás a kupában szerdán a Villarreal ellen.  

Athletic Bilbao – FC Barcelona: 2-5 (0-2)
Bilbao, San Mamés
40.000 nézõ
Vezette:
Mateu Lahoz

Athletic: Iraizoz; De Marcos, Etxeita, Laporte, Balenziaga (Aurtenetxe 51′); San José, Mikel Rico, Unai López, Susaeta (Benat 69′), Muniain (Gurpegi 78′); Aduriz.

FC Barcelona: Bravo; Dani Alves (Adriano 69′), Piqué, Mathieu, Jordi Alba; Sergio Busquets, Xavi (Rafinha 74′), Rakitic; Neymar, Messi, Luis Suárez (Pedro 80′).

Gólok: Messi (16′, 61′), Suárez (26′), M. Rico (59′), Neymar(65′), Aduriz (66′), Pedro (86′).