Szenzációs Suárez

Az uruguayi kulcsfontosságú | A Barça sosem esett ki 1-2 után

A Barça sosem esett ki egy nemzetközi kupasorozatból, amennyiben az odavágón idegenben 2-1-re legyõzte aktuális ellenfelét. A legutóbbi példa erre a Chelsea legyõzése volt 2006. február 23-án, ekkor az az Eto’o szerezte a katalánok gyõztes gólját, akinek a csapatba tökéletesen illeszkedõ utódját végre megtalálta a klub az uruguayi Luis Suárez személyében. 

 

A Barça a Vásárvárosok kupájának 58-60-as sorozatának kezdeti szakaszában nyert a Basel ellen idegenben 2-1-re a párharc elsõ felvonásán, majd hazai pályán is legyõzte a svájci csapatot 5-2-re. Az 85-86-os szezonban – immáron a BEK-ben – a nyolcaddöntõ odavágóján a Sparta Prahát múlta felül 2-1-re idegenben az akkor a Terry Venables által irányított katalán csapat, s hazai pályán ugyan kikapott 1-0-ra, idegenben lõtt gólokkal továbbjutott.
A legendás Johan Cruyff edzette Barcelona folytatta a pozitív sorozatot, mivel a KEK 90-91-es kiírásának nyolcaddöntõjében a Fram Reykjavik idegenbeli 2-1-es legyõzése után otthon egy 3-0-ás sikerrel abszolválta a párharcot. Egyelõre pedig a szériát a Frank Rijkaard által dirigált Barcelona zárja, mely 2-1 arányban a Chelsea együttesét fektette két vállra a 2006. február 23-án Londonban, a visszavágón pedig 1-1-es eredménnyel biztosította be a továbbjutását a Bajnokok Ligája nyolcaddöntõjében. 
A további párhuzamért, és így a gyõzedelmes, 2-1-es eredménnyel nyitott párharcok sorozatának folytatásáért még tennie kell a csapatnak március közepén a City ellen, ám akad egy másik hasonlóság is: akkor Eto’o rúgta a gyõzelmet jelentõ gólt a Stamford Bridge-n, most pedig az a Suárez duplázott az Etihad Stadionban, akitõl már régóta várt hasonlót a barcelonai közvélemény.
Suárez eddig is hasznos volt, eddig is lekötötte a védõket, eddig is letámadott, visszazárt, és eddig is rengeteget küzdött. Ugyanakkor a mostani két gólja tökéletesen tükrözi azt, miért is rá volt szüksége annak a Barcelonának, mely Leo Messi képességeire hivatkozva kissé elkényelmesedett az évek alatt.
Az uruguayi elsõ góljánál senki sem lõtt volna azonnal a pattanás után; ösztönös gólérzékenység, gólösztön. A második találat pedig annak az eredménye, hogy egy klasszikus kilences a beadásokat középen, a védõk gyûrûjében várja. Messi is lõtt már innen gólt, de az argentin általában részt vesz a támadás elindításában is, és neki ide ezután fel is kellett mindig érnie; Suárez azonban – kis túlzással élve persze – mindig itt lesz, és mindig itt fogja várni a beadást.