Ezt a lehetõséget ki kell használni

Márciusban végsõ lendületet vehetnek | A Klasszikus zárja a hónapot

Az FC Barcelona elõtt kulcsfontosságú március áll. Két hónapja ilyen ragyogó szituációról a csapat játéka láttán csak nagyon kevesen gondolhattak, most azonban égbe kiáltó ziccer elõtt áll a Barça. Márciusban öt tétmeccse lesz, melyek eredményétõl függõen bejuthat a Király Kupa döntõjébe, illetve átveheti a tabellán a vezetõ pozíciót a Real Madridtól. 
 

Luis Enrique együttese egyedülálló lehetõség elõtt áll. A csapatjáték összeállt, a tréner jól forgatja a keretét, így senki sem lehet fáradt és fásult, a támadóhármas pedig amellett, hogy egyre inkább összeáll, extra motivált, ami a remek összjátékok és gólok mellett az arcokon is megmutatkozik, amikor Luis Enrique lecseréli Neymart vagy Suárezt. 
 
Az alap tehát adott az idény sikeres lezárásához, ugyanakkor az a végsõ lendület szükségeltetik még, amirõl elrugaszkodva a csapat ténylegesen révbe érhet. A Málaga elleni vereséggel lehet szemléltetni, mire is gondolok pontosan: a csapat az elmúlt két hónapot pazar formában futballozta végig, ugyanakkor ennyi mérkõzést végig a legmagasabb szinten lehetetlen lejátszani. Ezért van szükség márciusban a lendület megszerzésére, mert ez a sorsdöntõ összecsapásokon átsegítheti az együttest a holtpontokon és a nehézségeken. 
 
Kupadöntõ és éllovasként a Ligában
 
Egy Barcelonának mindig ez a célja, ám most mindkettõ elérésére reális esély is mutatkozik. A döntõbe jutásért szerda este lép pályára a Madrigalban a Barça, és 3-1-es elõnyrõl várja a párharcot. Ugyanakkor látni kell, hogy a Villarreal egyrészt idén mindhárom, a katalánok elleni összecsapásán közel állt ahhoz, hogy a maga javára fordítsa a meccset. Továbbá figyelemre méltó az is, hogy a Sárga Tengeralattjáró a hétvégén a Real Madrid ellen ért el 1-1-es döntetlent a Santiago Bernabéuban úgy, hogy Marcelino mester néhány kulcsjátékosát – pihentetés céljából – csak csereként vetette be. 
 
A hétvégén következik a Rayo hazai pályán, rá egy hétre pedig az Eibarhoz látogat a Barça, ezeken a meccseken még csak fel sem merülhet a hiba lehetõsége, ha komoly aspiránsnak tartja magát a katalán gárda. Március közepén aztán érkezik Barcelonába a City, mely egy kisebb gödörbe került, és a hétközi vereség után a hétvégén a Liverpool ellen is kapitulált az angol bajnokságban. Pellegrini már számolhat majd Touré Yayával, aki a támadópotenciált jelentõsen növeli majd, de a 2-1-es elõny és a manchesteri elsõ félidõ alapján joggal bizakodhatnak a katalánok. 
 
Végezetül a márciust a Klasszikus zárja, 22-én az õsi rivális Real Madrid látogat Barcelonába. A madridiak jelenleg két pontos elõnnyel vezetik a tabellát a Barça elõtt, és vélhetõen ez így is marad – legalábbis a katalánok bõven megoldható feladatok elõtt állnak, a Madrid pedig ugyan utazik Bilbaoba, de a baszkok az idén nem remekelnek, a fõvárosiak pedig a gyengébb formájuk ellenére is hozzák általában az ilyen meccseket. Abból indulok tehát ki, hogy a kétpontos hátrányt a Klasszikuson konvertálhatja egypontos elõnnyé Luis Enrique csapata a Madriddal szemben, ez pedig olyan mentális és lelki lökést adhat az utolsó két hónapra, ami a nehézségek leküzdésekor nagyon fontos mankóként szolgálhat a Barçának. 
 
A Klasszikus után ráadásul válogatott játéknapok következnek, azaz a monotonitásból, a sorozatterhelésbõl pozitív érzésekkel szakadhatnának ki Messiék, ez pedig rettentõen pozitív hatásokat generálhat.