Kupadöntõt a Bernabéuba!

A Bilbao és a Barça is Madridban játszana | A szövetségen múlhat

A spanyol Király Kupa történetében nyolcadik alkalommal fordul elõ, hogy a döntõ összecsapást a Barcelona és az Athletic Bilbao vívja. A két nagy múltú csapat találkozója kapcsán jelenleg a legnagyobb kérdés az, hogy hol rendezzék meg a végsõ ütközetet, a lehetséges helyszínek száma azonban erõsen korlátozott. Az eddigi hét párharc egyébként kedvezõ, katalán mérleget mutat, 5-2 arányban.

A Nou Camp és a San Mamés kiesik a pakliból

Bár Luis Enrique vezetõedzõ szerda este azt nyilatkozta, hogy számukra teljesen másodlagos kérdés a döntõ helyszíne, a Barcelona háza táján hangsúlyozták: nem szeretnének hazai környezetben finálét játszani. A vezetõség bizonyára azt sem nézné jó szemmel, hogy ha az ellenfél arénája, a szintén nagy kapacitású San Mamés adna otthont a Király Kupa döntõjének. Az Atlético Madrid stadionja, a Vicente Calderón egy nagyszabású AC/DC koncert miatt foglalt, így az esélyes helyszínek száma kettõre redukálódott: a valenciai Mestallára, valamint a madridi Santiago Bernabéura.

Két éve a Real hazai pályán döntõzött

Fontos megjegyezni, hogy három éve a Barcelona – Athletic Bilbao döntõt a Vicente Calderónban rendezték meg, ezzel ellentétben két éve a Real Madrid hazai környezetben, saját stadionjában fogadta kupadöntõs ellenfelét, az Atlético Madridot. Ennek fényében jogosak lehetnek azok a vélemények, miszerint meg lehetne adni más csapatnak is a „hazai döntõ” esélyét.

A klubok a Bernabéut akarják

A csütörtöki nap folyamán a Barcelona és a Bilbao vezetése villámgyorsan egyeztetett és meg is állapodott, hogy a szövetségtõl azt fogják kérni: a Santiago Bernabéu lehessen a helyszín. Josu Urrutia és Josep Maria Bartomeu a hírek szerint már szerda éjszaka beszéltek egymással, és abban maradtak, hogy a Bernabéu azért lehetne a legjobb helyszín, mert így mindkét klub közel 40.000 jegyet tudna elosztani a szurkolói között. A Spanyol Labdarúgó Szövetség várhatóan a jövõ héten fogadja majd a klubok képviselõit.

Az viszont fontos, hogy a szövetségen felül a Real Madrid is beleszólhat még az ügybe, mint a pálya tulajdonosa. És nem elhanyagolható, hogy a fõvárosi klub nem rajong az ötletért, hogy a pályáján rendezzék a finálét, különösen úgy, hogy a Barcelona az egyik fél.

Bartomeu már szerda este elmondta: a nézõk a legfontosabbak

„Nagy befogadóképességû stadionban szeretnénk játszani a döntõt, és ez nem a Camp Nou kell, hogy legyen. Nem szeretnénk ilyen téren elõnyt élvezni. Spanyolországban rengeteg nagy létesítmény található, elég, ha a Bernabéut, a San Mamést, a Mestallát, vagy éppen a Calderónt említjük.”

Írta: Debreczeni Márk