Rexach: „Lucho túl sok szabállyal kezdett”

Megosztó interjú | Messi, Guardiola, Barcelona és Madrid

Múlt hét szombaton jelent meg egy hosszabb interjú Charles Rexach-kal Katalóniában, a „Regio 7” címû lapban, mely még tavaly augusztus és szeptember környékén készült. Azóta a klubhoz ezer szállal kötõdõ Rexach tagadta, hogy interjút adott volna ennek a médiumnak, és állítása szerint egy szurkoló klubbal elfogyasztott informális vacsora beszélgetését közölték le. Mindeközben a ’Regio 7’ két újságírója, Lluís Busquets és Enric Calçada állítják, hogy Rexach az áldását adta a beszélgetés publikálására.

Rexach igazi culé, nagyszerû futballistának számított a ’70-es években, volt Johan Cruyff segítõje, majd a klub edzõje is, nemrég pedig az újonnan létrejött technikai bizottság tagja lett. A hosszabb beszélgetés során a régi idõk mellett aktuális témákat is feszegetett a vezetõ, néhol kemény hangnemben nyilatkozott, így a cikket sokan meglepõdve fogadták Katalóniában.

Rexach szavait tehát abban a kontextusban kell értelmezni, hogy azok 2014 augusztusa és szeptembere körül hangoztak el. A beszélgetés elsõ részét közöljük ezen anyagunkban:

Nagy szerepe volt Messi szerzõdtetésében, akkor olyan 12-13 éves lehetett. Milyennek látta?

„Egy gyenge kisfiú volt akkoriban. Dr. Borell azt mondta, maximum 169-170 centi magasságot érhet el. Jól játszott, de úgy nézett ki, nem lesz jövõje a profi futballban. Egyik nap éppen vidékre utaztam volna játékosokat keresni, de szóltak, elõtte nézzem meg a meccset, amelyen játszik. Habár nem szerzett gólt, láttam, mire képes. Ez a srác focizni született, mondtam a többi edzõnek. Csak néhány ilyen tehetséget láttam.”

Mi történt vele az elmúlt évben?

„Túl sok dolog egyszerre. Feleség, gyermek, új lakás, sérülések, család… Délután a klubban szoktam maradni és ott ebédelek. Azt hiszem, õ ette meg a legtöbb pizzát, amit inkább nekem kellett volna.”

Igaz, hogy mikor Luis Enrique a B csapatban játszott, Pep pedig az elsõ csapatban, nem jöttek ki egymással?

„Azt hiszem, Luis Enrique nem szerette ezeket a sztárjátékosokat. Õk az elsõ csapat tagjai voltak, az más kávéház volt, nem is játszottak együtt.”

Tipikus Luis Enrique

(Edzõként) Túl sok szabállyal kezdett. ’Aki nem edz, nem játszik.’ – Ezzel egyetértek. De nézd csak meg, mi van, ha Messivel teszed ezt, aztán éppen szükséged van rá…”

És Pep Guardiola?

„Josep nagyon jó játékos volt. Koemannal egyetemben Õ volt az, aki nagyon gyorsan felfogott mindent. Szükségünk volt valakire, aki egybõl átlátja, ha taktikai váltásra van szükség egy meccsszituációhoz alkalmazkodva. A padról nagyon nehéz korrigálni a pozíciókat, de ha van egy játékosod a pályán, aki érti, mit gondolsz, sokkal gyorsabban átadja a csapattársaknak a helyes instrukciókat. Amikor kiküldöd a csapatot a mérkõzésre, elmondod, mit csináljanak, de ha meccs közben rosszkor akarsz változtatni, lesz, akit összezavarsz, és akkor egy nagy káosz alakul ki. Xavi hasonlóan jól látja át a dolgokat, de Maradona például nem érti a futballt. Cruyff pedig nem csak jól játszott, de értette is, amit csinált.”

Mi a különbség a Barça és a Madrid között?

„Õk a két leggazdagabb spanyol klub. Kiváló a játékoskeretük. Ha pedig megvannak a játékosok, nyerned kell. De az is kell, hogy a csapatnak legyen filozófiája, és a játékosok értsék azt. A Madridnál nem vagyok benne biztos, hogy ez megvan. Florentino Perez a világpiacot figyeli. Egy galaktikus csapatot és egy nagy showt akar. Del Bosque és Di Maria túl ’csúnyák’ voltak a Realnak. Nekik James és Kroos kellett. Érti, mire gondolok? Ronaldo az elsõ számú sztár, Florentino pedig azt keresi, hogy adhatja el a termékét az egész világon.”

Folytatjuk…