Vezetõként várják a Clásicót: 0-2

Messi duplája elég volt Eibarban | Tartják az elsõ helyet a Ligában

A Barcelona gyõzött és vezetõ helyen várhatja a Ligában a jövõ vasárnap esedékes Real Madrid elleni klasszikust. A nem kimagasló színvonalú találkozón két pontrúgásból döntött Lionel Messi, az elsõ félidõben büntetõbõl, a másodikban egy szögletet követõ fejesbõl. Messi a maga két góljával már egyedül vezeti a gólkirályi versenyt is Cristiano Ronaldo elõtt, 32 találattal.

Bár ritmusa volt a Barcelona játékának, nem remekelt a katalán csapat az Ipurúában. Mindkét csapat elfogadható tempóban futballozott, lendületesen indultak a támadások, de igazán veszélyes helyzetbõl nagyon kevés adódott. A Barçából az átütõerõ mindenképpen hiányzott, Messinek voltak csak ígéretes megindulásai, és elõkészítései, a többiek keveset tettek hozzá a támadásokhoz.

De az is hozzá tartozik az igazsághoz, hogy ismét egy teljesen új középpályával állt elõ Luis Enrique: Sergi Roberto szûrõként, Rakitic és Rafinha irányítóként futballoztak. Neymar és Suárez is meglehetõsen szürkék voltak, keveset vállaltak. Az Eibar elsõsorban kontrákra rendezkedett be, és akadtak is ígéretes próbálkozásai.

A vezetõ gólt egy kezezésért megítélt jogos büntetõbõl szerezte meg a Barça a 30. percben Messi révén, ám összességében szerény produkciót nyújtott a katalán csapat Baszkföldön, csak a szünet elõtti percekben sikerült jobban felpörögni.

A második félidõre sem jött megváltás, az esõs idõben nyögvenyelõs volt a játék, csak Messitõl jöttek olyan megoldások, amibõl helyzet alakulhatott ki.

Az 55. percben aztán egy Rakitic szöglet után ismét Messi villant, elõre vetõdve fejelt szépen a hosszú sarokba – a gólvonalon álló védõ már csak befelé tudta segíteni a labdát. Ezzel nagyrészt el is dõlt a mérkõzés, az Eibarban nem volt meg a szükséges erõ, hogy gólt szerezzen, hiába állt vissza jobban a katalán csapat. Luis Enrique ekkor már cserélni is elkezdett, többek között a következõ meccseken biztos kezdõ Rakiticnek adott pihenõt.  

A meccs békésen csordogált, az utolsó percekre még kialakultak nagy gólhelyzetek, az Eibar kapufát is lõtt, de az eredmény már nem változott. Felejthetõ mérkõzésen a Barcelona biztosan gyõzött, így garantáltan elsõ helyrõl várhatja a jövõ heti Clásicót a Real Madrid ellen. A célt elérték, brillírozni a jövõ héten kell.

Eibar – FC Barcelona: 0-2 (0-1)
Eibar, Ipurua
5.439 nézõ
Vezette:
Del Cerro Grande

Eibar: Jaime; Bóveda, Ekiza, Raúl Navas, Lillo, Dídac Vilà (Boateng 76′); Javi Lara, Errasti (Capa 58′), Borja Fernández; Saúl és Manu del Moral (Piocvaccari 68′)

FC Barcelona: Bravo; Montoya, Piqué, Bartra, Adriano; Rakitic (Xavi 62′), Rafinha, Sergi Roberto; Neymar (Pedro 69′), Messi és Suárez.

Gólok: Messi (30′ tizenegyesbõl, 55′).