A Camp Nou lesz a finálé helyszíne

A Madrid nem engedett | Az Athletic lesz a pályaválasztó

Szerda kora este a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) elnöksége szavazást tartott a Király Kupa idei döntõjének helyszínérõl, mely alapján a Camp Nou ad majd otthont a sorozat fináléjának az Athletic Bilbao és a Barcelona között. 

A két klub egyértelmûen a madridi Santiago Bernabéu stadiont preferálta, ám Florentino Pérez elnök nem állt kötélnek, és nem adott zöld utat a fõvárosi rendezésnek. Ezek után a két klubnak, az Athleticnek és a Barcelonának kellett volna megegyeznie a döntõ helyszínét illetõen, ám ez nem sikerült a két félnek, mert ilyen-olyan okokból a Mestalla és a Benito Villamarín stadiont is kizárták.

A voksoláson végül egyértelmûen a Camp Nou nyert 26 szavazattal, míg a második legtöbb voksot kapott San Mamés csak 18 támogatót tudhatott maga mögött. A katalánok elsõ embere, Josep María Bartomeu egyébként szintén a Camp Nou mellett tette le a voksát. 

A döntõn a pályaválasztó csapat az Athletic Bilbao lesz, méghozzá azért, mert a Copa del Rey fináléinak esetében mindig az a klub a pályaválasztó, melyet korábban alapítottak. Az Athletic 1898-ban, a Barcelona 1899-ben alakult meg, így fordulhat elõ az elõször a történelem során, hogy a katalánok hazai pályán „vendégként” lépnek majd pályára. 

Eddig csupán egy döntõn vett részt a katalán klub a saját stadionjában, ez 1963-ban fordult elõ, amikor is a csapat Pereda, Kocsis és Zaldúa góljaival 3-1-re legyõzte a Zaragoza gárdáját, és elhódította ezzel a trófeát. Ekkor a katalán klub volt a pályaválasztó, mert a Zaragozát jóval késõbb, 1932-ben alapították.