Suárez, a párizsi mûvész: 1-3

Neymar mellett az uruguayi duplázott | A lehetõ legjobb eredmény

A Barcelona 3-1-re gyõzött Párizsban a PSG ellen a BL-negyeddöntõ odavágóján, ezzel óriási lépést tett az elõdöntõbe jutás felé. Az elsõ félidõben Neymar góljával már sikerült elõnyt szerezni, majd a folytatásban Suárez kétszer is parádés gólt ért el úgy, hogy mindkét alkalommal kötényt adott David Luiznak. A PSG csak a 82. percben szépített Mathieu öngóljával, de így is óriási fórba került a Barcelona, melynek jövõ kedden már nem kell bravúr ahhoz, hogy az elõdöntõbe jusson.
 

Luis Enrique csak egy meglepõ húzással rukkolt ki, Montoyát állította a védelem jobb oldalára az eltiltott Alves helyett, minden más poszton jött a papírforma. A PSG-nél hiányzott a kezdõbõl David Luiz, de miután az elsõ félidõben megsérült Thiago Silva, neki is be kellett állnia.

Az elsõ 45 percben a PSG meglepõ módon inkább visszaállt, csak néha kezdeményezett, és inkább kontrákra rendezkedett be. A Barcelona többet birtokolta a labdát, de helyzetek és játék szintjén nem mutatott kiemelkedõt.

Az egyetlen gólt azonban a katalán csapat szerezte: a 18. percben az ellenfél térfelén sikerült labdát szerezni, Messi kiugratta Neymart, aki egészen közelrõl a hosszú sarokba lõtt Sirigu mellett. Kiváló átadás, remek gól!

Ezen felül Messinek volt egy gyönyörû kapufája, és a csapatnak még néhány helyzete, a PSG ezzel szemben egyértelmûen szenvedett. Érezhetõ volt, hogy a helyzetek kialakítása terén jelentõs korlátok voltak a franciákban, akiknek nem is adódott túl sok lehetõség a gólszerzésre Ter Stegennel szemben.

A második félidõre sem változott meg nagyban a játék: a PSG-ben nem volt meg az ötlet, a Barcelona pedig inkább volt óvatos, nem akarta eldönteni a párharcot mindenáron. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a kezdeményezés lehetõsége mindig a Barcelonáé volt, de a labda lényegesen lassabban csordogált lábról lábra, mint adott esetben lehetett volna. A kisebb lendület vagy a megfontoltság viszont végül a Barcelonát igazolta.

Játékból talán kevesebb kidolgozott helyzete volt a Barçának, de amint eljött az esély, és valahogyan sikerült kikaparni az esélyt, jött is a gól. Sok labdajáratás, nem kifejezetten célratörõ játék, de maximális hatékonyság.

A 67. percben Suárez a jobb szélrõl befelé cselezve kötényt adott David Luiznak, nehéz helyzetben is megtartotta a labdát Maxwellel szemben, majd a rövid sarokba lõtt – még ha bele is ért Sirigu. Kivételes teljesítmény, egy olyan gól, amit csak egy vérbeli középcsatár képes szerezni.

Suáreznek bõ tíz perccel késõbb volt még egy dobása: a 79. percben kapott labdát már a PSG térfelén, megindult a kapu felé, átfûzte ismét egy köténnyel David Luizt, majd már Siriguval szemben fantasztikus mozdulattal kilõtte a hosszú felsõ sarkot. 0-3, parádés találat.

A PSG-ben nem volt meg az erõ talán, hogy egymaga is gólt szerezzen, de pár perccel késõbb a szépítés összejött a francia csapatnak. Van der Wiel lövési kísérletébe beleért Mathieu, Ter Stegen így nem véthetett. A francia egyébként pár perccel késõbb javított a szerencsétlen mozdulatán, amikor Adriano óriási mentése után Cavani lõtt volna az üres kapuba az elvetõdõ ter Stegen mellett, ám Mathieu belevetõdött a lövésbe, megmentve csapatát a bekapott góltól. 

Az utolsó percekben is akadtak lehetõségek, de gól már egyik oldalon sem született. A vége így 1-3, ami óriási esély a visszavágóra és a továbbjutásra, fõként lélektani szempontból, mert a három idegenben lõtt gól ugyan megnyugtató, de az egy kapott gól éberséget követel a Barcelonától a visszavágón.

Paris Saint-Germain – FC Barcelona: 1-3 (0-1)
Párizs, Parc des Princes
50.000 nézõ
Vezette:
Mark Clattenburg

PSG: Sirigu, Van der Wiel, Marquinhos, Thiago Silva, Maxwell – Rabiot, Cabaye, Matuidi – Pastore, Cavani és Lavezzi

FC Barcelona: Ter Stegen, Montoya, Piqué, Mascherano, Alba – Busquets, Rakitic (Mathieu 74′), Iniesta (Xavi 53′)- Messi, Suárez és Neymar.

Gólok: Neymar (18′), Suárez (67′, 79′), Van de Wiel (81′).