Egy év Tito nélkül…

Kiváló tréner és még kiválóbb ember | Edzõpályát neveztek el róla

Tito Francesc Vilanova, az FC Barcelona korábbi másodedzõje valamint szakvezetõje napra pontosan egy esztendõvel ezelõtt hunyt el hosszú, a rákkal szembeni küzdelem után. 
 
Vilanovánál fültõmirigy rákot diagnosztizáltak még a 2011-es év végén, ám a katalán tréner meggyógyult, az orvosok egészségesnek nyilvánították, így 2012 nyarán kinevezték Pep Guardiola távozása után a Barcelona vezetõedzõjének. A csapattal rekordrajtot vett, és igazolta a kinevezésének a helyességét, hiszen úgy valósította meg a saját elképzeléseit, hogy az eredmények közben jöttek, és nem történt radikális irányváltás az akkor már négy éve tartó sikerúton. 
 
Betegsége azonban kiújult 2012 végén, és habár az Egyesült Államokbeli kezelése után 2013 nyarán vele kezdte az elõszezont a csapat, pár nap után le kellett mondania, mivel kiújult a fültõmirigy rákos megbetegedése. Tito ezután már csak szurkoló lehetett, számtalanszor ki is járt a Camp Nouba, hogy megtekintse a csapat meccseit. 
 
2014. április 25-én azonban nem bírta tovább, és a szervezete feladta a küzdelmet. A Villarreal elleni mérkõzésen, mely közvetlenül a halála után az elsõ bajnoki meccse volt a Barcelonának, a játékosok arcán kifejezõdött az a fájdalom, amit korábbi trénerük elvesztése jelentett, és jelent továbbra is. 
 
Február óta a Ciutat Esportiva Joan Gamper egyes számú edzõpályáját, ahol az elsõ keret rendre tréningezik, Tito Vilanova edzõpályának keresztelte át a klubvezetés, így megemlékezve Vilanova személyérõl. 
 
Sosem fogunk feledni, Tito!