Barátom az ellenségem

Pep és a Bayern jönnek a Camp Nouba | Érzelemgazdag este elõtt

Két évvel ezelõtt a Barcelona megsemmisítõ, három és négygólos vereségeket szenvedett a késõbb a Bajnokok Ligáját is megnyerõ Bayern München ellen. Most eljött az esély a visszavágásra, de ez nem is elsõsorban egy revánsról szól. Elõször tér vissza Katalóniába Pep Guardiola, elõször lesz ellenfél, szintén elõször találkozik szembe jó barátjával, Luis Enriquével. A Barça idén hosszú utat tett meg addig, hogy képes legyen egy BL-elõdöntõre, de most készen áll a csatára.

Egyébként is nagy meccs lenne a Bayern és a Barça találkozása, de vegyítve mindezt Pep Guardiola hazatérésével még inkább különleges élmények következnek. A jelenlegi Barça alapja még mindig az a csapat, amit Guardiola épített fel, ebbõl tudott idén ismét egy ütõképes társaságot faragni Luis Enrique Martínez. Az asztúriai tréner érdeme óriási, mert el lehet mondani, hogy két év után ismét olyan Barcelona van porondon, mely ténylegesen versenyképes az európai elittel – és ebben a pillanatban minden esélye megvan a végsõ sikerre is.

A Bayernnél ugyanakkor bõven lehetne nagyobb az elégedettség és a nyugalom – amit jelentõs részben az a páratlan sérüléshullám idéz elõ, ami a jelenlegi párharcra is kihat. A teljesség igénye nélkül nem lehet majd pályán Ribéry, Robben, Alaba vagy Badstuber, orr és állkapocs töréssel is játszani fog viszont valószínûleg Robert Lewandowski. A Bayern elképesztõen mély és minõségi keretét, egyben erejét jelzi, hogy még ilyen hiányzók mellett is bõven maradtak klasszis játékosai Guardiolának. Ez egyben kritika is a Barcelonára nézve, mely aligha élne túl úgy egy BL-elõdöntõt, hogy a két legjobb támadó játékosa sérült – köztük Lionel Messi.

A Bayern támadósorát így is Lewandowski, Götze és Müller adhatják, a középpályán ott lehet a régi ismerõs Thiago Alcántara, Xabi Alonso vagy Lahm.

A Barcelonánál csak Mathieu dõlt ki sérülés miatt, ezzel el is dõlt, hogy Mascherano lesz Piqué párja a védelemben. A többi kezdõjátékos személye pedig szinte garantálható, közöttük Messivel, Suárezzel és Neymarral elõl. Bár a Bayern védelme az elmúlt meccsek alapján messze nem tûnik sebezhetetlennek, nem szabad elfelejteni, hogy Boatengék mögött a világ legjobb kapusa áll, aki adott esetben megkeserítheti Messiék dolgát is…

Szerdán este a Barcelonának gyõznie kell, és minél kevesebb kapott góllal kell lehoznia a meccset, hogy legyen esélye a visszavágón Münchenben. A feladat óriási, de a jutalom is az lehet: cél a BL-gyõzelem, ehhez most a Bayernt le kell tudni gyõzni.

FC Barcelona – FC Bayern München:
Barcelona, Camp Nou
20.45
Vezeti:
Nicola Rizzoli (olasz)
TV:
Paulaner Sörház | Digi Sport 1

FC Barcelona: Ter Stegen, Alves, Piqué, Mascherano, Alba – Busquets, Rakitic, Iniesta – Messi, Suárez és Neymar.

FC Bayern: Neuer, Rafinha, Benatia, Boateng, Bernat – Xabi Alonso, Lahm, Thiago – Müller, Götze, Lewandowski.