Xavi: „A célom változatlan: visszatérni”

A teljes sajtótájékoztató: Pep, Van Gaal, a kezdetek, Casillas, Rakitic...

Xavi Hernández bejelentette a távozását, a saját nevelésû labdarúgó hosszú évek után elhagyja a klubot, és a katari Al Saddhoz igazol. Xavi indoklását már közöltük, a következõ anyagunk pedig a játékos újságírói kérdésekre adott válaszait öleli fel. 

Xavi: “Ez a megfelelő pillanat: távozom”

„A csapat szenzációs formában futballozik. Amikor pályára léphettem, úgy éreztem, hasznos tagja vagyok az együttesnek. Nem láttam magam azonban a kezdõcsapatban, és ezt nehéz feldolgozni. Imádom ezt a klubot, imádom ezt a mezt, ezért a csapat az elsõ. Próbáltam szerényen tenni a dolgomat, úgy érzem, részese vagyok a sikereknek, segíteni tudtam valamit a csapatnak, így örülök, hogy maradtam még egy évet. Nagy lehetõség elõtt állunk, hogy történelmet írjunk.”

„Rengeteget beszéltem az idei szezonban Luis Enriquével, és nagyon hálás vagyok neki azért, hogy maradásra bírt. Tette mindezt úgy, hogy a nyáron elõször közöltem vele, hogy távozom, de õ ezután is próbált meggyõzni, s végül maradtam. Nem gyõzöm megköszönni neki, mert elhamarkodott lett volna a távozás, ám akkor nagyon csalódott voltam, mert a Barçával egy borzasztó szezonon, a válogatottal egy borzasztó világbajnokságon voltunk túl. Most viszont már egyértelmû, hogy ez a pillanat a megfelelõ a távozásra.”

Közeljövõ

„Szeretném még élvezni a focit, és úgy érzem, hogy Katarban sokat tanulhatok majd. A célom azonban változatlan: vissza akarok térni a Barçához, és a Barçáért akarok majd dolgozni – legyen az vezetõedzõi vagy sportigazgatói minõségben.”

A pályafutása

„Nem hiszem, hogy alakulhatott volna jobban, nincsen hiányérzetem. Már csupán két trófea hiányzik, amit be kell gyûjtenünk. A szurkolók csodálatosan bántak velem mindig is. Remélem, hogy az emberek úgy fognak emlékezni rám, mint egy játékosra, aki mindent beleadott mind a Barçában, mind a spanyol válogatottban.”

A klub hosszabbítani akart vele

„Édesanyámnak nem mondtam el, hogy a vezetõség új kontraktust ajánlott nekem, mert õt fûzik a legszorosabb érzelmi szálak a klubhoz, de természetesen megértett.”

Katari projekt

„Beszélnem kell majd Guardiolával errõl. Nagyon ígéretes lehetõségek vannak itt a futballban, a körülmények szenzációsak.”

A gránátvörös-kék mez

„Az elmúlt 30 évben a Barça olyan játékosokkal ért el sikereket, akik tehetségek voltak, és játszották a futballt. Mi több, mindig olyanokkal gyõzedelmeskedett, akik saját nevelésûek voltak, és mindig tudták azt a pluszt adni, ami ehhez a stílushoz elengedhetetlen. Ezek a játékosok imádják a klubot, és mindenáron itt akarnak trófeákat nyerni.”

„Ami engem illet, a karrierem kezdetén nem volt könnyû, mert sokan nem hittek bennem, az eredmények ráadásul nem jöttek. Én viszont nagyon makacs vagyok, és nem adtam fel, mert imádom a Barçát. Nagyon nehéz lesz, hogy nem viselhetem továbbra is a gránátvörös-kék mezt, de tudtam, hogy ez a pillanat is el fog jönni. Nem akartam, hogy eljöjjön, de ez elkerülhetetlen.”

Az edzõi

„Emlékszem, hogy Van Gaal számtalan alkalommal óvni akart. Az idõ múlásával rájöttem, mennyire bölcs ember is õ. Ugyanez vonatkozik Rijkaardra, Pepre, Titora…”

Casillas

„Nagyon igazságtalannak tartom a helyzetét. Nagyon sokat adott mind a Madridnak, mind a válogatottnak, remélem, hogy változni fog a szituációja. Sokkal nagyobb megbecsülést érdemelne, ráadásul szenved is emiatt. Az embereknek nem lenne szabad felejteniük…”

Az utódja?

„Úgy vélem, hogy tökéletesen alkalmazkodni tudtam volna az AC Milan vagy a Bayern München játékstílusához, ugyanakkor sosem lehettem volna Barcelonánál jobb helyen. Ami az utódomat illeti, Rakitic egészen különleges igazolás volt, aki nagyon hamar alkalmazkodott. Andrés szintén át tudja venni az irányítói szerepkört, továbbá Rafinha és Sergi Roberto is fõszerephez juthatnak.”

Pirlo

„Pirlo ellen már 16 évesen pályára léphettem, már akkor kitûnt. Szenzációs játékos, nagy csodálója vagyok. Pótolhatatlan, nincs olyan játékos jelenleg a futballban, aki a helyébe léphetne.”

Két finálé maradt

„Mindenki a Barcelonát tartja favoritnak, de ez bizony nem lesz könnyû menet… Minden megtörténhet, mert két kiváló ellenfélrõl van szó. Az Athletic hullámzott ebben a szezonban, így bármi megtörténhet, a Juve pedig már két trófeát is begyûjtött idén…”