Lucho: „A jó forma megtartása kulcsfontosságú”

Vermaelen és Xavi kezdenek a Depor ellen | Nem beszél a jövõrõl

Az FC Barcelona vezetõedzõje, Luis Enrique megtartotta az idei utolsó bajnoki meccs elõtt esedékes sajtótájékoztatóját, mely során reflektorfénybe került a búcsúzó Xavi. A tréner felhívta a figyelmet arra, hogy ez a mérkõzés korántsem tét nélküli, hiszen a forma és a mentalitás fenntartása kulcsfontosságú a két döntõ elõtt, de elárulta: lesznek változások a kezdõcsapatot illetõen. Érdekesség továbbá, hogy Lucho továbbra sem hajlandó beszélni a következõ szezonról, valamint röviden kommentálta Alves ügyét és a közelgõ választásokat is.

Ez a meccs is nagyon fontos

„Megnyertük a bajnokságot, de ez a találkozó azért bír nagy jelentõséggel, mert még nagyobb lökést és önbizalmat adhat a két döntõ elõtt. A gyõzelem tehát kulcsfontosságú, nagy szükség van a jó mentális állapot fenntartására, és a forma megõrzésére. Nem szabad úgy nekivágnunk a szezon két legfontosabb mérkõzésének, hogy kétségeink vannak a csapat pillanatnyi formáját illetõen. Nyerni szeretnénk, mint mindig.”

Változások a kezdõcsapatban

„Természetesen lesznek változások a kezdõcsapatban, szeretnék pár játékosnak lehetõséget adni. Hosszú idõ után pályára lép majd Vermaelen, valamint kezdõ lesz Xavi, akinek ez lesz az utolsó bajnoki mérkõzése a Camp Nou gyepén játékosként.”

A jövõ évi tervek és a választások

„Még nem ültem le tárgyalni a vezetõséggel, hogy a következõ szezonra esedékes tervekrõl beszélgessünk. Csak a hátralevõ meccsekre szeretnék koncentrálni, június 6-a után pedig kicsit pihenni. Meglátjuk, mi történik majd az elnökválasztáskor, de továbbra sem szeretnék a jövõ évrõl beszélni. Van még 3 meccs elõttünk, ezeket meg kell nyerni, erre fókuszálok most.”

Xavi magasztalása

„Ez lenne az elsõ év, hogy Xavi a kapitány? Nem hiszem… Õ évek óta csapatkapitány, és be is tölti ezt a funkciót. Óriási erõt adott a csapatnak, hogy idén is velünk maradt, nélküle talán más lett volna minden. Egy olyan egyéniség, akire a pályán és az öltözõben is nagy szükség van. Most triplázással búcsúzhat, és bevallom: ezt én sem gondoltam volna a szezon elõtt, noha a végsõ célkitûzés mindig is ez volt. Xavi egy zseniális futballista, aki mindent tud errõl a sportágról, nem igazán szorul arra, hogy tanácsokat adjak neki. Fantasztikus 25 évet hagy maga mögött, és számára most új fejezet kezdõdik, új tapasztalatokkal és kihívásokkal. Amellett, hogy zseniális futballista, nagyszerû ember is, akinek az FC Barcelona rengeteget köszönhet, hiszen egy korszakot fémjelez a neve.”

Dani Alves ügye

„A két félnek továbbra is egyeztetnie kell egymással, ez minden, amit errõl tudok.”

Írta: Debreczeni Márk