Alves: Tisztelet? A teljesítmény számít.

Bõven vannak alternatívák: Mario Gaspar, Darmian, Piszczek

Dani Alves szenzációs mûsort adott elõ ismét az újságírók elõtt, hogy nyomást gyakoroljon a katalán klub vezetésére, ám könnyû átlátni a szitán: a brazil vélhetõen a jelenlegi fizetése megtartásáért illetve egy hároméves kontraktusért küzd. Az elmúlt három hónapban nyújtott teljesítménye alapján a jelenlegi fizetését kiérdemelte, ugyanakkor három hónapnyi kiváló játék miatt nem kaphat hároméves szerzõdést. Braida figyeli az olasz piacot, de Spanyolországban is van kiszemelt. 

Alves olyat kér számon, ami megmosolyogtató: a brazil neheztel a klubra, mert csak a tavasz folyamán akartak vele hosszabbítani, az õsszel még úgy tervezett az egyesület, hogy a szezon végén engedni távozni a szélsõt. Ha figyelembe vesszük Alves tavalyi illetve az idei õszi teljesítményét, úgy világos, miért is akart tõle megválni a klub. Ha azonban a tavaszit nézzük illetve az átigazolási tilalom kihirdetését, úgy az is világos, most már miért akar vele hosszabbítani az egyesület. 
 
Ennek az egész történetnek semmi köze a tisztelethez, hiszen a profi világ így mûködik: ha teljesítesz, maradhatsz, ha a képességeidnek nem felelsz meg, úgy távozni fogsz. Alves csupán remek mûsort tesz le az asztalra, hogy jobb kondíciókat harcoljon ki magának, és nem is érvel rosszul, ám a klub nem bánt vele úgy, ahogyan õ azt elõadja. 
 
Alves tavaszi teljesítménye klasszis volt, olyannyira utolérte régi önmagát a brazil, hogy már a védekezésben sem volt gyenge pontja a csapatnak. Ez azt jelenti, hogy tud még õ világklasszis szinten teljesíteni, vagyis a fizetési rangsorban nem kell hátrébb sorolni.
 
Ugyanakkor az új szerzõdés semmiképpen sem szólhat hosszú távra, hiszen az elmúlt három évben Alves csupán az elmúlt pár hónapban futballozott úgy, ahogy valójában tud. Egy három hónapos jó teljesítmény pedig nem lehet az alapja egy hosszú távú szerzõdésnek. A klub helyesen is járt el az 1+1 éves kontraktussal, és véleményem szerint jól tenné, ha ragaszkodna is ehhez.
 
Hiába ugyanis a transzfertilalom, a télen már igazolhat a Barcelona, és a piacon vannak nagy potenciállal rendelkezõ labdarúgók. Természetesen a téli átigazolás miatt amennyiben a katalánok a Bajnokok Ligájában is be akarják vetni az érkezõ szélsõt, úgy Európa-ligás csapatokból kell válogatni, ahol vannak is több, mint tehetséges kiszemeltek.
 
Természetesen a rossz kiválasztás, a kiszemelt késõbbi „bukása” nagyobb eséllyel bír, mint ha egy BL-résztvevõ csapattól igazolna a Barcelona, ám ne feledjük, hogy épp Dani Alves volt az, aki csupán egy szezonnyi BL-tapasztalattal érkezett Katalóniába, hiszen a Sevilla csak a 2007/2008-as idényben szerepelt a legrangosabb európai kupasorozatban, ahol a nyolcaddöntõben a Fenerbahce ellen vérzett el büntetõrúgások után.
 
Spanyol lapértesülések szerint Braida például folyamatosan figyeli az olasz piacot, ahol a Torino 25 éves jobbhátvédje, Matteo Darmian jól teljesít, és a katalánok célkeresztjébe került. A dortmundi Lukasz Piszczeket már tavaly is szóba hozták a Barcelonával, idén is célpontként említik a 29 éves szélsõt. A transzfer létrejöttének akadálya a játékos kora, ellenben a Dortmund nem indul jövõre a BL-ben, így akár télen is érkezhetne.
 
Még nagyobb eséllyel bírhat a Villarreal spanyol szélsõje, Mario Gaspar Pérez, aki 24 éves, a Liverpool is érdeklõdik iránta, ám még fontosabb, hogy már öt éve az elsõ osztályban edzõik, és aki most tavasszal különösen kitûnt, miután a Sárga Tengeralattjáró mind a Real Madrid, mind a Barcelona ellen remek teljesítményt tett le az asztalra. Edzõje, Marcelino a ‘Selección’ figyelmébe is ajánlotta, és úgy érvelt, hogy „Mario hétrõl hétre Bale, Cristiano Ronaldo, Neymar és Messi ellen áll helyt”. 
 
Halványan továbbá elkezdték emlegetni a spanyol lapok Aleix Vidal, a Sevilla szélsõjének a nevét, akit Vicente del Bosque a kiváló formája láttán meg is hívta a válogatottba a júniusi felkészülési illetve selejtezõbeli találkozókra. Ahogy azonban Alvesnél pár hónapnyi teljesítmény nem érhet hosszú távú szerzõdést, úgy Vidal esetében az lehet a probléma, hogy õ valójában idén, annak is inkább a második felében robbant be a köztudatba, és azon az áron, amit a Sevilla általában kér a legjobbjaiért, vélhetõen még nem szerezné meg a Barcelona. Egyébként az andalúzok sem kvalifikálták magukat a Bajnokok Ligájára – igaz, az Európa-liga megnyerésével még megtehetik – , így egy téli klubváltásnak egyelõre ilyen szempontból nem lenne akadálya. 
 
Az Alves-ügy tehát nagyjából így néz ki. A brazilnak abban is igaza van, hogy kevés ilyen jobbhátvédje volt a klubnak, mint õ, ám ettõl függetlenül jelen pillanatban Dani Alves nem érdemel meg egy hároméves kontraktust. Az persze más kérdés, hogy a transzfertilalom miatt egyesek mégis megadnák neki ezt kényszerbõl, ám a fenti sorokban próbáltam azt is vázolni, hogy lennének komolyan szóba jöhetõ alternatívák.