Benedito: „Barto tudja, hogy sokat veszíthet..”

Elutasítja az ‘Espai Barça’ projektet | 50 milliót fordítana a Camp Noura

Agustí Benedito is javában kampányol, és az EFE spanyol hírügynökségnek adott interjújában éles kritikával illette Sandro Rosellt és Josep María Bartomeut, akik a véleménye szerint „arrogánsan” vezették a klubot. Benedito hiányolja a jelöltek programját, nem akar nevekkel dobálózni, szerinte súlyos kockázatokkal járna az ’Espai Barça’ projekt, és nem gondolja úgy, hogy a választási harc kétesélyes lenne.

„Ez a média találmánya, hogy a választási harc kizárólag Bartomeu és Laporta között fog eldõlni. Ugyanez a média nem tisztel sem engem, sem azt a 8044 sociót, akik 2010-ben rám szavaztak, hiszen számottevõen kisebb terjedelemben foglalkoznak velem más jelöltekhez képest…”

„Mások nevekkel próbálnak gyõzelemre jutni, én inkább szeretném elmagyarázni azt, hogy mit tennék, nem a személyek a fontosak. Laporta beszállásával a harc kezdetét vette, ám egyértelmû, hogy ha Barto választhatna, nem is folytatna semmilyen kampányt sem, mert tudja, hogy ebben nagyon sokat veszíthet.”

A legszexibb márka

„A Barça által képviselt márka a legszexibb a világon, de senki sem fog kopogtatni az ajtódon egy 80 millió eurós csekkel, hogy tessék, itt van, fogd, fizetek. Egyértelmû, hogy nem végezték jól a dolgukat, a klub irányítása Rosell és Bartomeu által nem csak passzív, de alacsony színvonalú is. Az egyesület nem volt gazdaságilag kellõen erõs ahhoz, hogy véghezvigyen olyan projekteket, mint például a Camp Nou és a környezetének a modernizálása.”

„Bartomeu nem tudta kiaknázni a márkában rejlõ lehetõségeket. Ha azt gondolja, hogy Katar az egyetlen, mely szponzorálná a klubot, azt jelenti, hogy nem ismeri a piacot. Egységes és kellõen meghatározott marketingstratégiára van szüksége az egyesületnek, ehelyett azonban azt csinálták, hogy fogtak egy térképet, és véletlenszerûen elkezdtek rajta mutogatni: rámutattak Brazíliára, ahol egy dezodoron tûnt fel a klubcímer, aztán rámutattak Mexikóra, ott egy sörre esett a választás, de mondhatnám Malajziát, ahol meg órákon jelent meg a klub, és erre mondták õk azt, hogy az egész világon ott van a Barça.”

Korrupciós ügyek, átigazolási tilalom, bírósági eljárások

„Ezek mind azt igazolják, hogy Rosell és Bartomeu arrogáns módon irányították az egyesületet.”

Triplázás? Közük sincs hozzá

„Nem értem, miért akarják azt kihozni, hogy bármit is hozzátettek. Se Bartomeu, se Laporta nem járult hozzá a triplázás eléréséhez. Luis Enrique egy kicsit igen, de az érdem egyértelmûen Messié és a játékosoké. Messivel és egy ilyen kerettel bármelyik elnök sikereket ért volna el. Nem értem tehát ezt a hozzáállást, de 2010-ben bebizonyosodott, hogy a pártoló tagok sem: hatkupás Barçánk volt Laporta regnálásával, aztán elsöprõ fölénnyel nyert az antilaportizmus megtestesítõje, Rosell.”

Espai Barça

„Az éves bevétele a klubnak 600 millió euró, ebbõl 490 millió euró általános bevétel, 300 millió eurós kölcsönt akarnak felvenni, és azt hiszik, hogy így megvalósítható ez a projekt. Hát, én nem így gondolom. Az utolsó három, Európában épített stadion tényleges költségei 40%-kal meghaladták a tervezett költségeket, a klub pedig erre gazdaságilag nincs felkészülve.”

„Bartomeu megszállottja ennek az egyébként a pártoló tagok által 70%-ban támogatott projektnek, és éppen ezért elfelejtette meghozni azokat a döntéseket, amiket viszont meg kellett volna, így például felépíteni az új Palau Blaugranát vagy javítani a Camp Nou beléptetõ- és kiszolgálási rendszerén. Ezekhez öt éve nem nyúltak.”

A Camp Nou modernizálása

„Mi a megválasztásunk esetén új Miniestadit és Palaut építünk, ezek költsége nem haladná meg a 120 millió eurót, ugyanakkor Dél-Európa legjobb épületegysége lesz. A Camp Nout pedig folyamatosan modernizálnánk, és 50 millió eurót fordítanánk a fejlesztésekre, többek között arra például, hogy mozgólépcsõt építsünk be a stadionba vagy javítsuk az étkezési lehetõségeket.”