A triplázó csapat bizonyítványa

Értékelés egytõl egyig | II. rész, védõk, a nagy visszatérõk

A Barcelona kivételes szezont futott, immár az egyedüli csapat, mely történelme során másodszor is triplázni tudott. Lássuk most a fõszereplõk idényét egyenként, összegzõ osztályzattal kiegészítve, hogy kinek milyen szerepe volt a három trófea megszerzésében. A jegyek szubjektívek 1-tõl 10-ig, de minden osztályzatot alátámasztunk érvekkel.

II. rész, védõk

Vermaelen:

Az õt leigazoló Andoni Zubizarreta hátát már nem veregeti meg ugyan senki, de a szakmai vezetõ azt is elérte, hogy a Barcelonának átigazolási eltiltás közepette is legyen új erõsítése a védelembe. A tréfákat félretéve Vermaelen szezonja szakmai szempontokból értékelhetetlen, abban bízhat mindenki, hogy végleg maga mögött hagyta a sérüléseit és jövõre hasznos tagja lesz a csapatnak

Az idény osztályzata: jegy nélkül

Piqué:

Kiváló. Kétségeket ébresztõ õsz után ismét tudott olyan szinten teljesíteni, ahogyan korábban is bizonyos idõszakokban – a lehetõ legpozitívabb értelemben. Vagy Luis Enrique kezelte jól, és „nevelte” a kispadozással, vagy õ tudott most jobban koncentrálni, az is benne lehet a formajavulásban, hogy az egész csapat jobban összeállt, stabilabbá vált szerkezetileg. A válasz némileg mindegy is, Piqué elsõszámú vezére volt a védelemnek, a kulcs mérkõzéseket tulajdonképpen hiba nélkül, extrát hozva teljesítette. Kiemelt szerepe volt abban, hogy a Barcelona kevés gólt kapott az idényben.

Az idény osztályzata: 9

Mascherano:

Kihagyhatatlan, és továbbra is jolly joker. Akár a védelemben, akár a középpályán számolt vele Luis Enrique, Mascherano rendre megbízhatóan teljesített, közel volt a legjobb formájához, egyben õ az edzõ egyik összekötõje a pályán. Kevés hiba, annál nagyobb stabilitás. Óriási megnyugvást jelentene minden edzõ számára egy ilyen játékost a keretben tudni.

Az idény osztályzata: 8

Montoya:

A védõ idén nyáron az Interbe távozik, és meg is lehet érteni a döntését. Alves nem játszott végig jól a szezonban, Douglas nem tudott olyan magas szintet hozni, Montoya mégsem tudta megtenni azt a lépést, ami a kezdõcsapatba vezet. Korábban is volt rá lehetõsége, akkor sem sikerült, az elmúlt idényben is lehetett volna esélye õsszel és télen, hogy kiszorítsa Alvest, de ez nem sikerült neki. Tavasszal már nem volt reménye sem. Montoya nem játszott rosszul, amikor lehetõséget kapott, de az is igaz, hogy csak ritkán hozott extrát, ez pedig nem feltétlenül elég hosszú távon a Barcelonában.

Az idény osztályzata: 5

Bartra:

Nem jó jel Bartra számára, hogy kevesebbet játszott most, mint egy évvel korábban, ráadásul úgy, hogy a védelem egyik tagja – Vermaelen – végig sérült volt. Mathieu érkezésével elveszítette azt az esélyt, hogy õ legyen az elsõszámú tartalék a középsõ védõ posztra, és ezt nagyon nehéz is lesz visszaszereznie jövõre. Bartrának voltak idén is jó meccsei, de nem tudta megtenni azt a döntõ lépést, ami megszilárdítja a helyét hosszú idõre a Barcelona elsõ csapatában. A most következõ szezon alighanem már az utolsó esély számára.

Az idény osztályzata: 6

Douglas:

A brazil nagyon keveset játszott, de amikor megmutatta magát, azt a benyomást keltette, hogy ez a szint magas neki. Douglasnak alighanem jót tenne egy év kölcsönben egy olyan klubnál, ahol sokkal több esélye van a csapatba kerülésre.

Az idény osztályzata: 4

Daniel Alves:

Évek óta nem játszott úgy Daniel Alves, ahogyan azt idén tavasszal tette. A brazil õsszel ugyan messze elmaradt ettõl a szinttõl – ahogy már jó ideje – de a csapattal együtt õ is megcsillant az idény döntõ szakaszára. Hogy aztán ehhez mennyiben van köze annak, hogy ki kellett harcolnia a maga számára egy elõnyös szerzõdést, jövõre kiderül. Most viszont tény, hogy õ volt a csapat egyik legjobbja, minden dicséretet megérdemel.

Az idény osztályzata: 8

Adriano:

A szerepe minimálisan sem változott meg az elmúlt évekhez képest. Egyértelmû tartalék volt, még akkor sem jutott több játéklehetõséghez, amikor Alves gyengélkedett. A korábbi évekhez képest viszont kétségtelenül különbség, hogy amikor lehetõséget kapott, nem élt vele olyan hatásfokkal, mint korábban. Amikor játszott, inkább volt elfogadható, mint egy üde színfolt.

Az idény osztályzata: 5

Mathieu:

Az átigazolásának magasabb értéke és a kora miatt még a késõbbiekben is kritikák kereszttüzébe kerülhet. Sok kritikát kapott még azelõtt is, hogy játszott volna a Barcelonában. De ahogy múltak a meccsek, és ahogy hozott mérkõzéseket akár fontos gólokkal, ezek a kritikák enyhültek is. Összességében messze meghaladta a várakozásokat, pozitív meglepetés volt, egyben egy újabb piros pont utólag Zubizarretának.

Az idény osztályzata: 7

Jordi Alba:

Szinte végig stabilan hozta azt a szintet, amit tud. Azon kevesek közé tartozik, akik nem ingadoztak sokat idén. Tavasszal ráadásul számos fontos mérkõzésen volt szerepe gólokban, egyértelmûen a világ legjobbjai közé tartozik a maga posztján.

Az idény osztályzata: 8