66 ezer eurós büntetés a füttyszóért

Mint a meccs fõszervezõje | Az Athletic és az RFEF is kapott

A spanyol állam illetékes szerve, mely törvényi felhatalmazás alapján a sportban elõforduló rasszizmus, kirekesztés és erõszak ellen küzd, a Barcelonát 66 ezer euróra büntette, amiért a Camp Nouban rendezett Király Kupa finálén a nézõk többsége kifütyülte a spanyol himnuszt a találkozó elõtt.
 

 
A katalán egyesületet mint a mérkõzés fõszervezõjét látták felelõsnek az illetékesek a füttyszó miatt, de a Spanyol Labdarúgó-szövetség sem úszta meg, az RFEF 123 ezer eurós büntetést kapott, hiszen a Király Kupa a szövetség égisze alatt fut.
 
Természetesen a baszk Athletic Bilbao is fizetni kénytelen, méghozzá 18 ezer eurót azért, mert „nem tanúsított együttmûködést a mérkõzésen elõforduló politikai megnyilatkozások megfékezése érdekében”. 
 
Amint az ismeretes, Spanyolországban rendre órási vitát vált ki már évek óta, ha a döntõben a Bilbao vagy a Barcelona is érdekelt, és a katalán vagy baszk szurkolók a spanyol himnuszt kifütyülik. A téma olyannyira érzékeny terület, hogy a madridi ‘As’ egy korábbi Barça – Athletic finálé alkalmával a felvételekrõl minimális mértékûre halkította a füttyszó, azt a látszatot keltve, hogy a szurkolóknak csak egy elenyészõ kisebbsége fejezte ki elégedetlenségét az egységes Spanyolországgal szemben. 
 
Az eset a barcelonai elnökválasztásban is kapott szerepet, és annak tudatában is van aktualitása, hogy az UEFA a napokban büntette meg a Barcelonát, amiért a Bajnokok Ligája döntõjében szurkolói függetlenségi dalokat énekeltek, valamint függetlenségi zászlókkal a kezükben szurkoltak.