UEFA Év Játékosa-díj: Messi a gyõztes

Elsõ, aki kétszer nyeri meg a fiatal trófeát | Megköszönte a csapatnak

Leo Messi lett a tavalyi idény legjobb játékosa Európában a portugál Cristiano Ronaldo és az uruguayi Luis Suárez elõtt. A díjat Messi a Bajnokok Ligája sorsolása után vette át, és természetesen a társaknak ajánlotta az elismerést. 

Szenzációs idényen vagyunk túl. Nem tudom, hogy a sikernek vannak-e titkai, de ha egyet mondanom kellene, akkor az a csapategység volt, ami hiszem, hogy ilyen sikerekhez vezethet” – így Messi, aki az egyéni elismerést megköszönte a társaknak.

„Ezt a csapattársaimnak köszönhetem, együtt képviseljük a Barcelonát, és ez a díj is mindannyiunk elismerése. Ha õk nincsenek, sem én, sem a Barça nem állhatna ma itt a pódiumon.”

A rövid múltra visszatekintõ díj – 2011-ben adták át elõször az Aranylabda struktúrájának megváltozása okán – történetében Messi az elsõ, aki kétszer is megkapta az elismerést, hiszen az argentin volt az elsõ díjazott. 

Ahogy Messi is említette, a Barça állt a középpontban a díjkiosztó gálán, hiszen az argentin mellett Marc-André ter Stegen egyik védését találták a legnagyobbnak az ítészek, illetve lévén, hogy a katalán klub az ötödik Bajnokok Ligája diadalát aratta június elején, megkapta a tiszteletbeli medált, amit eddig csak a Real Madrid (10), AC Milan (7), Bayern és Liverpool (5) birtokolnak. 

A gálán levetítették a katalánok öt BL-gyõzelmének legszebb pillanatait, valamint mindegyik gárdát képviselte egy-egy játékos. Az 1992-es gyõztes ‘Dream Teamet’ Andoni Zubizarreta, a 2006-os csapatot a párizsi döntõben gyõztes gólt szerzõ Juliano Belletti, a 2009-es gárdát a klublegenda Carles Puyol, a 2011-es együttest a betegsége után visszatérõ és gyõzedelmeskedõ Eric Abidal, míg a 2015-ös csapatot Andrés Iniesta testesítette meg, aki a pódiumon ambiciózusan azt mondta, hogy „idén megpróbálunk ismételni”.