Neymar elõkészített, Rakitic büntetett: 0-2

Dupla a horváttól Boriszovban | Sima gyõzelem a 3. játéknapon

Rakitic és Neymar vezetésével a Barcelona simán, 2-0-ra gyõzött a BATE ellen Fehéroroszországban, így immár 7 pontos a csoportjában, és tett egy fontos lépést a csoport elsõ helye felé. A katalán együttes nem brillírozott ugyan, sok volt a pontatlanság a játékában, de idõvel kijött a jelentõs tudáskülönbség a két csapat között. Talán ezért, talán nem ezért, a Barça végre nem kapott gólt, bízni kell abban, hogy ez egy jó sorozat kezdete. A csoport másik meccsén a Leverkusen és a Roma döntetlent játszott (4-4).

Nem hengerelt, de nem is szenvedett meg igazán a Barcelona Boriszovban, ahol a legnagyobb akadályt saját maga pontossága jelentette. A fehérorosz tizenegy egyértelmûen alacsonyabb szintet képviselt, a játéktudásbeli különbség nyilvánvaló volt a két együttes között.

Amíg a Barcelona sok gyors passzal ügyesen járatta a labdát, addig a hazaiak számára bármilyen összjáték jelentõsebb gondot okozott. Így a találkozó leginkább azon múlt, hogy Neymarék mennyire lesznek hatékonyak elõl, hány helyzetet dolgoznak ki és hányat értékesítenek.

Ez tényleg csak a Barçán múlt, a BATE leginkább követõ üzemmódban volt, magyarán a játék fõként a vendégek pontatlanságai miatt szakadt meg a kapu közelében, a hazaiak védekezése nem ütött meg olyan szintet, ami akadályt kellett volna jelentsen.

Ez így is volt sokáig: a Barcelona bár óriási fölényben játszott, gólt nem tudott szerezni, és aránylag kevés helyzete is volt, mert az utolsó passzokat rendre elhibázták a játékosok. Az elsõ félidõ krónikájához tartozik az is, hogy Luis Enriquének sajnos sérülés miatt le kellett cserélnie Sergi Robertót, így egy újabb középpályás dõlt ki a sorból.

A saját nevelésû futballista helyére ellenben az a Rakitic állt, aki a folytatásban eldöntötte a találkozót. A 48. percben szokás szerint Neymar vezette a védõkre a labdát, középre passzolt a horvátnak, aki tiszta helyzetbõl, nagyon szépen lõtt a felsõ sarokba. Megtört a jég, 0-1!

A folytatásban kicsit vissza is vett az iramból a Barça, de a mérkõzést ezt követõen is irányították Mascheranoék. Idõvel jött a második gól is, a 64. percben is Neymar volt az elõkészítõ, nagy helyzetbe hozta egy szép mélységi passzal Rakiticet, aki finoman átpörgetett a kapus fölött. 0-2!

Ezzel végképp eldõlt a meccs, a BATE maximum néhány ellencsapást tudott felmutatni, egyebet nem, a Barcelona pedig csak magát okolhatja, hogy nem lõtt több gólt ennek a csapatnak. 

Az is igaz viszont, hogy a célt sikerült elérni, villogni pedig majd akkor kell, amikor azt a meccs is megköveteli.

BATE Boriszov – FC Barcelona: 0-2 (0-0)
Boriszov, Boriszov-Arena
13.000 nézõ
Vezeti:
Manuel de Sousa (portugál)

BATE: Chernik; Mladenovic, Milunovic, Gaiduchik, Polyakov; Nikolic, A. Volodko, M. Volodko (Karnitski 62′); Gordeichuk, Stasevich és Signevich (Mozolevski, 79′)

FC Barcelona: Ter Stegen; Alves, Piqué, Bartra, Jordi Alba; Busquets (Gumbau 72′), Mascherano, Sergi Roberto (Rakitic 17′); Munir (Sandro 69′), Suárez és Neymar.

Gólok: Rakitic (48′, 64′)