Sergi Roberto: a türelem sikerpéldája

Idén berobbant | Ha így folytatja, az Európa-bajnokságra is utazni fog

Sergi Roberto hiába járta végig a korosztályos csapatokat a katalán egyesületnél, és hiába szavazott neki bizalmat Pep Guardiola 2011-ben a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája elõdöntõjének madridi odavágóján, a fejlõdése nem volt töretlen. A teljesítménye viszont annál inkább töretlenül szárnyal felfelé mostanság.
 

Két évvel ezelõtt úgy gondoltam, hogy Sergi Roberto jövõje egyértelmûen a gránátvörös-kék klubnál van, hiszen a tehetsége egyértelmû volt, az elsõ csapat aktuális szakvezetõi pedig mindig is bíztak benne.
 
Guardiola egy kulcsfontosságú BL-meccs odavágóján adta meg az akkor még csak 19 éves játékosnak a lehetõséget a debütálásra a legrangosabb európai kupasorozatban a legnagyobb rivális otthonában, amikor is David Villát váltotta a találkozó utolsó perceiben. Tito Vilanova kategorikusan kizárta a távozásának a lehetõségét, ‘Tata’ Martino pedig igyekezett megadni neki a játékperceket, és õ sem akarta elengedni a játékost. 
 
A játékpercei azonban – fõként a pályán mutatott gyengébb és szürke teljesítménye miatt – csak nem növekedtek, még Luis Enrique elsõ hónapjaiban sem, és egészen a szezon második feléig kellett várni, amikor is Lucho egyszer betette õt Busquets helyére, ahol aztán elkezdett megbízható, hasznos teljesítményt nyújtani. Ez nem csak a csapaton belüli helyét erõsítette meg a játékosnak, de Sergi Roberto önbizalma is szemmel láthatóan teljesen más dimenzióba került, és most már nem csak ott tud teljesíteni, ahol szükség van rá  – védekezõ középpályás, jobbhátvéd – , de a saját posztján, a középpályán is zseniális megoldásokkal és stabil teljesítménnyel veteti észre magát.
 
Ha így folytatja, akkor hosszú távon a jövõ Barçájának alapembere lehet, rövid távon pedig Vicente del Bosque be fogja hívni a spanyol válogatottba, mert nem csak pazar formában futballozik, de több poszton is konstans, magas színvonalú teljesítményre képes. 
 
Türelemre volt ítélve, a végsõkig kivárt, majd élt az átigazolási tilalom és a sérülések adta lehetõségekkel. Ez a saját nevelésû Sergi Roberto dióhéjban.