Messi és a személyiségfejlõdés

Öt év, öt Aranylabda, öt kép | Szenzációs emberi kvalitások

Leo Messi és az FC Barcelona válságba került Pep Guardiola távozása után, ám a jelek alapján mind az argentin klasszis, mind a katalán klub újult erõvel és még nagyobb sikeréhséggel jött ki a válságos idõszakból. 

A fenti „válságos” szót természetesen úgy kell érteni, hogy mind Messi, mind a Barça a legjobbat várja el magától – minden évben, minden meccsen és minden sorozatban. Ez természetesen nem sikerülhet, állandóan nem lehet nyerni, és 2012 után jött is egy kisebb intézményi krízis, mely kihatott az argentin játékára is. 

Cruyff mondta azt egyszer Messirõl, hogy nem csak a pályán fejlõdik folyamatosan, hanem a személyisége is évrõl évre formálódik, aminek köszönhetõen az argentin nem csak feldolgozni volt képes azt a rengeteg sikert, amit már ilyen fiatal korára elért a sportágban, hanem új célokat is ki tudott tûzni magának. 

Ennek a két megállapításnak a jogosságát aligha lehet vitatni, a személyiségfejlõdést pedig a legjobban talán a dél-amerikai csillag Aranylabdás fotóalbuma adja vissza. 

2009:

2010:

2011:

2012:

2015: