Az elsõ jól sikerült: 6-0

Gorkát hamar kiállították | Suárez mesterhármas | J. Alba megsérült

Az FC Barcelona együttese 6-0-ra legyõzte hazai pályán a Liga 20. fordulójában az Athletic Bilbao együttesét. A katalán siker teljesen megérdemelt, ám a találkozó menetét alapvetõen befolyásolta az, hogy az Athleticnek már a negyedik perctõl kezdõdõen emberhátrányban kellett futballoznia. A végeredmény Suárez, Messi, Neymar és Rakitic góljaival alakult ki. 
 
Luis Enrique vezetõedzõ nem tartogatott meglepetéseket a kezdõcsapatát illetõen, így az elsõ perctõl játszottak azok a kulcsjátékosok, akik a hétközi kupameccset kihagyták, illetve Dani Alves helyén ismét Aleix Vidal bizonyíthatott a védelem jobb oldalán. 
 
Jól kezdett a Bilbao, a tõle megszokott magas intenzitással vetette bele magát a küzdelembe, és könnyedén meg is szerezhette volna a vezetést, miután Piqué figyelmetlen volt, a hazaadását lefülelte Muniain, aki továbbított Erasonak, ám a baszk támadó a kapu fölé emelt. A negyedik percben azonban Etxeita óriási hibát ejtett, nem tisztázott a tizenhatosánál, Suárez lecsapott a labdára, és eltolta azt Gorka mellett, aki buktatta õt. 1-0, jogos tizenegyes és kiállítás, a büntetõt Messi értékesítette. 
 
A baszkok ennek ellenére nem törtek meg, szorosan és fegyelmezetten védekeztek, ám a katalánok sem voltak türelmetlenek, és ennek meg is lett az eredménye a 31. percben. 2-0, labdaszerzés után Suárezhez került a labda, az uruguayi kiugratta Neymart, aki Herrerín kapus felett a hálóba emelt. Az elsõ játékrészben tehát kétgólos elõnyt harcolt ki a Barcelona, de az Athletic erejébõl ekkor még egy-két ellentámadásra futotta, noha a hazaiak labdavesztés utáni visszatámadása a legtöbb esetben hatékony és sikeres volt. 
 
A második félidõben vélhetõen nem csak a fizikai, de a mentális ereje is elfogyott a Bilbaonak, így ennek valamint Neymarék frissességének és játékkedvének köszönhetõen végül kiütés lett a vége. A szünetben Messit lecserélte Enrique, méghozzá elõvigyázatosságból, mert a világklasszis támadó izomfájdalmat érzett a combjában, helyére Arda állt be, de érkezett késõbb Sergi Roberto is illetve kényszerû csere miatt Bartra is. Utóbbi a vélhetõen a combizomhúzódást szenvedett Jordi Albát váltotta, a balszélsõre tehát Messivel együtt az este és a holnapi nap folyamán tüzetesebb vizsgálatok várnak. 
 
A harmadik gólra nem kellett sokat várni tehát a második félidõben. 3-0, Suárez a brazil Neymar elõkészítése után mattolta Herrerín kapust. A Barcelona folytatta, fõként Neymar volt elemében, aki egy újabb gólpasszt is adott, ezúttal Rakiticnek. 4-0, a brazil lecselezte magát az alapvonalig, majd az ötösre adta vissza a labdát, a horvát pedig egybõl a kapuba lõtt. 
 
A Barcelona nem állt le, és ismét Suárez iratkozott fel a góllövõlistára. 5-0, a 68. percben az uruguayi klasszis ismét megnyerte a párharcát Etxeitával szemben, és a befejezésnél is jó döntést hozott. Suárez végül még egyszer örülhetett, és egy jobb oldali beadást fejelt a hálóba. 6-0, az uruguayi mesterhármast ért el, és a góllövõlista élére állt ezzel.
 
A katalánok tehát begyûjtötték mindhárom pontot, mindezt jól futballozva, bár kétségtelen tény, hogy a kiállítás alapvetõen befolyásolta a találkozót. Ez természetesen a hazaiak érdemeibõl semmit sem von le, és kérdéses, hogy miként tud ebbõl felállni a Bilbao a kupapárharca. Ha valaki képes rá, akkor egyébként az a baszk csapat. 
 
FC Barcelona – Athletic Bilbao: 6-0 ( 2-0 )
Barcelona, Camp Nou
71.232 nézõ
Vezette:
Mateu Lahoz
 
FC Barcelona: Bravo, Aleix, Piqué, Mascherano, Alba (Bartra, 69′), Busquets, Rakitic (S. Roberto, 63′), Iniesta, Messi (Arda, 46′), Suárez, Neymar.
 
Athletic: Gorka, Bóveda, Etxeita, Laporte, Balenziaga, San José, Benat (Iturraspe, 63′), De Marcos, Eraso, Muniain (Herrerín, 4′), Inaki Williams (Sabin, 56′).
 
Gólok: 1-0, Messi (5′ – büntetõbõl); 2-0, Neymar (31′); 3-0, Suárez (47′); 4-0, Rakitic (62′); 5-0, Suárez (68′); 6-0, Suárez (82′).
 
Kiállítva: Gorka (4′).