Mit is kellene fedezni?

Nolito kivásárlási ára 18 millió | A bértömeg 350 millió euró környékén

Ahogyan arról már hosszabban beszámoltunk, Josep María Bartomeu elnöknek kardinális kérdésekben kell döntést hoznia a klub pénzügyi helyzetét illetõen. Az okokról azonban egzakt módon elõzõ anyagunkban még nem beszéltünk, jöjjenek tehát most a számok, melyek a madridi ’Marca’ forrásain alapulnak.

A labdarúgócsapat szárnyalása következtében Neymar és Luis Suárez számára új szerzõdést ajánlana az elnökség, míg Luis Enrique vezetõedzõ Nolito leigazolását kérte a vezetõségtõl, továbbá Denis Suárez, a katalánok Villarrealban futballozó kölcsönjátékosa is nagy eséllyel bír a nyáron arra, hogy visszatérjen.

Mennyi is az pontosan?

Az egyesület tavalyi bértömege 354 millió euró volt. A nyáron három távozó volt, név szerint Montoya, Pedro és Xavi hagyták el a klubot, akik közül fõként utóbbinak volt jelentõs a fizetése, a spanyol ’Marca’ szerint bruttó 15 millió euró évente. Ezzel tehát csökkent a fenti szám, ugyanakkor Aleix Vidal és Arda Turan együttes bruttó bére vélhetõen 15 millió euró körül mozog, így ez a költségelõny oda is lett.

A tavalyi idényben összesen – a fenti bértömeghez hozzáadva a katalán klub hitelébõl fakadó kötelezettségeit – 419 millió eurós kiadása volt, mely a költségvetés 73%-át öleli fel. Általános szabály, hogy ez a szám nem mehetne 70% fölé.

Bartomeu elnök célja tehát, hogy a Messi, Suárez és Neymar alkotta triót egyben tartsa, mert pontosan tudja, hogy elnökségének megítélésében óriási szerepet játszik ez a három játékos. Messi évente bruttó 50 millió eurót keres, az õ kontraktusát nem tervezi felülvizsgálni a klub. Neymar jelenleg bruttó 10.5 millió eurót kap, és ezt akarja az elnökség bruttó 30 millió euróra emelni, ami nettó 15 millió eurót jelent. Suárez fizetése most 15 millió euróra rúg, és õ is számolhat egy fizetésemeléssel a következõ szezonban.

Nolito és Denis Suárez

A Villarrealban futballozó Suárez játékjogának visszavételére opciós joga van a Barcelonának a nyáron, és mindössze három millió euróért visszaszerezheti majd a játékost, ami tehát elenyészõ a többi költséghez képest. Bár illik megjegyezni, hogy Suárez ára sokkal magasabb is lehet a Manchester Cityvel kötött egyezség alapján.

Ami Luis Enrique kifejezett kérését, Nolitót illeti, a spanyol támadó megszerzését még a télen akarta nyélbe ütni a Barcelona, ám az alapszabályában lefektetett adósság/bevétel rátája miatt ezt legközelebb csak nyáron teheti meg, hiába lenne pénze most is az átigazolás realizálására. Habár a katalánok nem zárják még ki azt, hogy a Celta meggondolja magát, a vigói egyesület eddig ragaszkodott a 18 millió eurós kivásárlási árhoz.

A Barcelona értelemszerûen próbálta különbözõ formulákkal egyezségre bírni a Celtát, többek közt egy féléves kölcsönadással és a 18 milliós ellenérték nyári teljesítésével, ám a vigói klub igencsak nehezen magyarázhatná meg a szurkolóinak, hogy a legjobbját kölcsönbe adta, ráadásul a Barcelona még csak írásos kötelezettséget sem vállalhat arra, hogy a nyáron megveszi a labdarúgót – még mindig a már említett adósság/bevétel hányados miatt. Ezt az összeget ugyanis hiába fizetné ki a nyáron a Barcelona, ha most vállal rá kötelezettséget, akkor az idei szezonhoz kell elkönyvelni. Ez magyarán annyit jelent, hogy – a Celta szempontjából legrosszabb esetben – Nolito fél év után akár vissza is térhetett volna Vigóba, anélkül, hogy a Vigó egy eurót is látott volna az üzletbõl.