Feladat (túl)teljesítve: 7-0

Suárez és Messi a döntõbe lõtték a Barçát | Elképzelés nélküli Valencia

Az FC Barcelona együttese gyakorlatilag lezárta a Valencia elleni párharcot már a Király Kupa elõdöntõjének elsõ felvonásán, miután hazai pályán 7-0 arányban legyõzte a Turia-parti alakulatot. A katalánok már az elsõ félidõben háromgólos elõnyre tettek szert, és nem adtak esélyt a Valenciának, ráadásul Mustafit a játékvezetõ a játékrész végén kiállította, így a vége Messinek és Suáreznek köszönhetõen gólesõ lett, és egy formalitásnak ígérkezõ visszavágó. 
 

 
A Barcelona fergetegesen kezdett, és még úgy is villámgyorsan kétgólos elõnybe került, hogy nem is kellett tartósan beszorítania a Valenciát. Inkább azt használták ki Messiék, amit korábban éppen a Valencia tudott nagyon jól megtenni: gyorsan felvezetett támadások, kontrák, az ellenfél rendezetlen védekezésének kihasználása. 
A 7. percben André Gomes veszített labdát a középpályán, Neymar a félpályáról indulva végigszáguldott a Valencia térfelén, jó ütemben Suárezhez játszott a jobb oldalra, az uruguayi pedig tökéletesen kilõtte a hosszú sarkot. Villámgyors kontra, 1-0!
Alig öt perccel késõbb aztán Busquets ívelt fel egy labdát a tizenhatoson belülre, Aleix Vidal prímán érezte, hogy azonnal vissza kell passzolnia Suáreznek, aki lendületbõl jött, majd kilõtte a jobb sarkot.  
A harmadik gólra ugyan várni kellett, de ez is elsõsorban a koncentráción múlt. A Valencia nem igazán tudta, hogy hol van, a játékosok csak követõ üzemmódban voltak, Neymarék folyamatosan vezették a gólt ígérõ akciókat. Ennek elõbb utóbb meg kellett legyen az eredménye, és a 28. percben Messi meg is szerezte a harmadik gólt. Iniesta játszotta tisztára magát, befelé passzolt, Neymar éppen csak megpöccintette a labdát, így Messi teljesen üresen léphetett ki, és közvetlen közel a kapussal szemben nem hibázott. 
A Barcelona nagy tempót diktált, lendületes és éles volt. Mindenki folyamatosan kereste a passz lehetõségeket, az egész játék lüktetett, mindenki arra törekedett, hogy minél több gólt sikerüljön lõni. Ebbõl egy fél idõ alatt végül „csak” három jött össze, a játék képe alapján dupla ennyi sem lett volna túlzó eredmény. Pláne úgy, hogy a 45. percben Messi még egy kapufát is lõtt ajtó-ablak ziccerben, majd már a ráadásban Neymar ismét kihagyott egy tizenegyest – amit Messi harcolt ki. Totális fölény 45 percben.
A második félidõ elõtt az volt a fõ kérdés, hogy mennyiben sikerül fenntartani ezt az intenzitást, gólra törõ játékot, és fel tud-e állni a padlóról a Valencia – mely ráadásul a tizenegyessel összefüggésben emberhátrányba is került. A büntetõ és Mustafi piros lapját jogosan vitathatják a vendégek, ám ettõl függetlenül már 3-0-nál is kilátástalanul futballoztak, így ha a meccs végkimenetelére hatással is volt, a párharcot nem befolyásolta a döntés. 
 
A kérdésre hamar választ kaphattak a nézõk: a Barcelona folytatta, nem állt le, nagy játékkedvvel futballozott, így a vége hétgólos kiütés lett. Látva a mérkõzés alakulását, Luis Enrique már a félidõben lehozta Iniestát, helyére Sergi Roberto állt be, majd a második félidõben pályára lépett Marc Bartra és Adriano is. 
 
Neymar ezúttal idegesebb volt, mint általában, még úgy is, hogy a vendégek nem faragták annyira, mint általában az ellenfelek, és ez meg is látszódott azon, hogy a brazil ma gól nélkül maradt, holott neki is akadtak bõven lehetõségei. Befejezéskor azonban a szerepét most átvette Messi és Suárez, akik a második félidõben is egészen szép gólokat lõttek. 
 
A negyedik gólnál Suárez készített elõ Messinek, aki nem hibázott, majd az argentin kihasznált egy nagy védelmi hibát, és klasszikus mesterhármast ért el. Majd ezután ismételten az uruguayi támadó pillanatai következtek, aki elõbb Adriano beadását juttatta a kapuba, majd Arda remek labdáját is sikeresen a hálóba továbbította. 
 
A vége tehát 7-0, mely – a Valenciával szemben levõ minden tisztelet ellenére is – eldöntötte a párharcot. A visszavágón pihentethet Luis Enrique, mely nagyon jól jön a mindhárom sorozatban érdekelt katalán gárdának. 
FC Barcelona – Valencia CF: 7-0 (3-0)
Barcelona, Camp Nou
60.635 nézõ
Vezette: Iglesias Villanueva
FC Barcelona: Ter Stegen; Jordi Alba (Adriano, 69′), Piqué (Bartra, 60′), Mathieu, Aleix Vidal; Busquets, Arda, Iniesta (Sergi Roberto, 46′); Neymar, Messi és Suárez
Valencia CF: Ryan; Barragán, Mustafi, Santos, Gayá; Danilo (Feghouli 32′), Parejo, Andre; Cancelo (Chéryshev, 57′), Siqueira (Vezo, 46′) és Rodrigo.
Gólok: Suárez (7′, 12′, 83′, 88′) és Messi (28′, 59′, 74′).
Kiállítva: Mustafi (46′)