Két éve hunyt el Tito Vilanova

Pep segédje, késõbbi vezetõedzõ | Már két éve nincs velünk…

Pontosan két esztendõvel ezelõtt hunyt el Francesc Tito Vilanova, a legendás, hatkupás Barça másodedzõje, majd késõbb bajnoki aranyérmes vezetõedzõ. 
 

 
Tito Vilanova a Masíán nevelkedett, Guardiolával még a korosztályos csapatokban kötött barátságot, ám az élet másfelé terelte õket. Amíg Pep a Cruyff trenírozta Barcelonával hivatkozási pont lett a világ labdarúgásában, addig Vilanova nem tudta magát beverekedni az elsõ csapatba, és többek között a Celtában vagy a Mallorcában is megfordult, ám átütõ sikert labdarúgóként nem tudott elérni. 
 
Az edzõ pályafutása sem úgy indult, ahogy tervezte, a negyedik osztályban szereplõ Palafrugell csapatával nem tudott csodát tenni. A kiesés után csendesebb évek következtek, Vilanova kereste a pozícióját, és a Terrassa sportigazgatójaként dolgozott, amikor Pep Guardiola felkérte õt, hogy legyen a Barça B-nél a segédje. 
 
Az ajánlat visszautasíthatatlan volt, a többi pedig történelem. Pep másodedzõjeként korszakos Barcelona megalkotásában és kialakításában vállalt szerepet, a szakmai kvalitásairól pedig mindent elmond, hogy amikor kinevezték Guardiola utódjának, senki sem a Pep hátán felkapaszkodott másodedzõt látta benne, hanem az ideális megoldást. Az egyedüli szezonjában bajnoki címet nyert úgy, hogy december közepétõl kezdõdõen nem tudott naponta a csapattal lenni. Ekkor újult ki a még 2011-ben diagnosztizált fültõmirigy daganata, s lévén, hogy az állapota nem javult 2013 nyarára, elsõ idénye után felállt a kispadról. A klub a személyének emléket állítva a Ciutat Esportiva Joan Gamper edzõközpont egyes számú pályáját nevezte el róla. 
 
Személyiségérõl és sportemberi magatartásáról többet árul el ezer szónál is az, hogy miután José Mourinho a szemébe nyúlt egy Klasszikus tömegjeleneténél, Tito nem hozta fel késõbb a témát egyszer sem, sõt megnyilvánulásaival kifejezetten irányt mutatott a sajtónak, hogy zárják le a történteket. Erélyes, de az állandó szereplést kerülõ sportember, akinek megannyi sikere ellenére végül túl kevés jutott az életbõl. 
 
Vilanovát az elsõ években nem ismerték el annyian, mint amennyire megérdemelte volna, ez a másodedzõi poszt velejárója általában, ám a Barcelona történéseit szorosabban figyelõk számára nem lehetett kérdéses a szerepe. Az egyetlen szezonjában – ismétlendõ: gyakorlatilag csak pár hónapot letett teljes értékûen a csapattal – bajnoki címet nyert a gárda, és beállította az egy évvel korábban szintén 100 ponttal bajnokságot nyerõ Real Madrid rekordját, ami a legtöbb ponttal nyert Ligákat illeti. 
 
Intelligenciájáról és a bölcsességérõl pedig a következõ szavakon keresztül tudhatunk meg többet, melyeket a betegsége alatt mondott már: „Sosem kellene aggódnod semmin sem. Ami ugyanis ma még probléma lehet a szemedben, holnap már semmiséggé válhat…”
 
Nyugodj békében, Tito!