Szorít a költségvetési korlát

Busquets és Neymar sem kapott még új szerzõdést | Bartra távozhat

Az FC Barcelona két sztárjátékosának, Neymarnak és Sergio Busquetsnek a szerzõdéshosszabbítási ügye már régóta húzódik, Josep María Bartomeu elnök mindkettejüknek megígérte már az elõnyösebb anyagi kondíciókat tartalmazó új kontraktust, ám a felek még nem tudták aláírni a papírokat a klub gazdasági helyzete miatt. Mindeközben Marc Bartra a nyáron dönteni fog a jövõjérõl, és egyre több érv szól a távozása mellett.
 

Neymar szerzõdése 2018 nyarán jár le, így az esetében nem csak fizetésemelésrõl van szó, hanem amennyiben a két fél a közös jövõt együtt képzeli el, úgy lassan már alá kellene írni az új kontraktust, hiszen meghatározó, klasszis játékosok esetében két évvel a szerzõdés lejárta elõtt a klubok már erõfeszítéseket tesznek az értékeik megtartása érdekében. 
 
Busquets kontraktusa 2019-ig szól, így itt még van ideje a feleknek lépni, más kérdés, hogy Josep María Bartomeu elnök megígérte a középpályásnak, hogy még az idén megkapja a fizetésemelést. Az egyesület úgy véli, a saját nevelésû játékos a teljesítményével rászolgált arra, hogy a csapat legjobban keresõ játékosai közé tartozzon, ráadásul már nem csak a teljesítménye miatt alapember, hanem Puyol és Xavi távozása után az öltözõ egyik vezérévé is vált. 
 
A két labdarúgó új szerzõdésének részleteit illetõen nincsenek komolyabb eltérések a felek között, mivel Neymar és Busquets is Barcelonában képzelik el a jövõjüket. Nagyon egyszerû dolog áll azonban annak háttéreben, hogy az egyesület és a két játékos még nem tudta aláírni a papírokat: a klub költségvetése jelenleg ezt nem engedi meg. A katari mezszponzorral kötött kontraktus június 30-án lejár, új mezszponzora még nincs a klubnak, ez pedig jelentõsen behatárolja az elsõ keret nagy bértömege miatt amúgy is szûknek mondható lehetõségeket. 
 
Mi több, spanyol lapértesülések szerint az egyesület szerint Leo Messi és Luis Suárez szerzõdését is felül kell vizsgálni, és javítani kell rajta a két labdarúgó újabb kiváló szezonja után. A prioritás azonban most Neymar és Busquets kontraktusa, akik ugyan Katalóniában akarják folytatni, ám egész Európa sorban áll értük jobbnál jobb ajánlatokkal. 
 
Bartra a nyáron dönteni fog
 
A másik komolyabb személyi kérdés az elsõ keretet illetõen az állandóan jelen levõ kapuskérdésen túl Marc Bartra sorsa. A védõ tavaly a rotáció keretében még megfelelõ mennyiségû játéklehetõséget kapott, ám idén már nem bízik benne annyira Luis Enrique, mint korábban, a játékos 25 évesen pedig fordulóponthoz érkezett. 
 
A szerzõdése értelmében a kivásárlási ára 24 millió euró, ám lévén, hogy a találkozók 60%-án nem lépett pályára, és ha az összes hátralévõ mérkõzésen be is veti õt Enrique, akkor sem fogja elérni ezt az arányt, a nyáron mindössze 12 millió euróért távozhat majd. Hasonlóképpen távozott Thiago is, és Bartra fejében is minden bizonnyal ott mocorog a váltás gondolata. 
 
Hiába szereti a klubot Bartra, ha nem játszik, ajánlatokat pedig bõségesen kap, hiszen spanyol válogatott, évek óta a Barçát erõsíti, és bizonyította, hogy a potenciál mindenképp benne van. Az egyesület a hírek szerint csak visszavásárlási opcióval engedné el a hátvédet.