Ez Suárez és a Barça Ligája: 0-3!

Suárez mesterhármas és Pichichi-trófea | 24. bajnoki elsõség, kiváló játék

Az FC Barcelona 3-0 arányban megérdemelten nyert a Granada otthonában a Liga utolsó fordulójában, így megvédte a bajnoki címét, és a 24. bajnoki elsõségét zsebelte be. A mérkõzést Suárez döntötte el, az uruguayi mesterhármast szerzett, de az egész csapat kiválóan és könnyedén futballozott. Luis Enrique második idényében a második bajnoki trófeáját szerezte, Suárez 40 góllal gólkirály lett, a Barça pedig tovább írja aranykorszakát: az elmúlt nyolc évben hatodik alkalommal lett bajnok a klub.

Luis Enrique vezetõedzõ az elmúlt hetekben megszokott alapcsapatát küldte ki a pályára a Los Cármenes stadionban, melyben az egyetlen kérdõjel a bemelegítés alatt a combizmában fájdalmat észlelõ Neymar volt, ám a brazil végül vállalni tudta a játékot, és a kezdõ sípszótól a pályán is volt.

A mérkõzés képe a vártak szerint alakult, a Granada mélyen visszahúzódott, és a Barcelona labdajáratásban elkövetett hibáit igyekezett volna kihasználni egy-egy gyors ellentámadással, de lévén, hogy a katalánok rendkívül koncentráltan futballoztak, ez a terv nem igazán mûködött. A vendégek ugyan 32 alkalommal veszítettek labdát az elsõ játékrészben, ám nagyon gyorsan visszazártak, és ezek a labdavesztések is többnyire mélyen az ellenfél térfelén fordultak elõ, ahonnan a Granada nem tudott villámgyorsan eljutni ter Stegen kapujáig.

A Barcelona már az elejétõl kezdve próbálkozott, több helyzetet is kialakított, Neymar ziccerénél Lombán mentett, Piqué fejesét és Messi lövését pedig még védeni tudta Andrés Fernández kapus, ám Suárez góljánál már tehetetlen volt. 0-1, Neymar ugratta ki Albát a baloldalon, a szélsõ középre adott, az uruguayi pedig az üres kapuba gurított.

A Barça a vezetés megszerzése után nyugodtabb lett, kevesebb helyzetet is dolgozott ki, ám a játékot így is irányította, és a Granadának nem engedélyezett egyetlen egy lehetõséget sem. A szünetre végül kétgólos lett a különbség, miután Suárez megszerezte a második gólját is a mérkõzésen. 0-2, Mascherano indítása volt egy kissé túl hosszú, de Alves bravúrosan megmentette, rögtön középre küldte a játékszert, Suárez pedig a védõt és a kapust megelõzve a hálóba fejelt.

Ami a második játékrész kezdetét illeti, a Granada elsõ kapura tartó lövésére az 56. percig kellett várni, ekkor Fran Rico nagyjából 16 méterrõl lõhetett Alvestõl szorongatva, ám a lövés középre tartott, ter Stegen könnyedén védeni tudott. Eközben a Barça sem engedett ki, Suárez például centikkel maradt le Alves beadásáról, majd az uruguayi középre adásából a brazil lõhetett, de a hazai kapus hárítani tudott.

A korai ütésváltások után hosszú ideig fõként mezõnyjáték folyt a pályán. Érthetõ okokból a Barcelona már inkább pörgette az idõt, a Granada pedig továbbra sem tudta komolyan veszélyeztetni azon az egy lövésen kívül a Barça kapuját. Ezt a nyugalmasabb idõszakot törte meg egy tömegjelenet, amikor is a vendégek Cuencán kérték számon, hogy nem rúgta ki a labdát, amikor Suárez a földön feküdt. A játékvezetõ ide is és oda is kiosztott egy lapot – Piqué és Andrés Ferndánes kaptak sárga kárytát – , hamar lezárva a konfliktust.

Idõközben Luis Enrique cserélt is, Mascheranót kényszerûségbõl kellett lehoznia, helyére a francia Mathieu állt be, míg Arda a 78. percben érkezett Rakitic helyett a pályára. Az eredményt végül Suárez állította be a 86. percben, aki a mérkõzésen megszerezte a harmadik gólját is, a bajnokságban pedig a negyvenediket. 0-3, igazi csapatmunka, Messi ugratta ki a leshatáron kilépõ Neymart, a brazil ziccerben is lepasszolta a labdát Suáreznek, aki az üres kapuba helyezett.

Bajnok tehát a Barcelona, az õsi rivális Real Madrid hiába futott egy nagyszerû sorozatot a bajnokság végén, a katalán klub nem engedte ki a kezébõl a Ligát, és megvédve a bajnoki címét története 24. bajnoki trófeáját gyûjtötte be. Luis Enrique a Barça edzõjeként második idényében a második bajnoki elsõségét zsebelte be, Suárez személyében pedig 7 (!) év után új birtokosa van a Pichichi-trófeának, az uruguayi 40 góllal zárta a bajnokságot.

Granada – FC Barcelona: 0-3 ( 0-2 )
Granada, Los Cármenes
16.325 nézõ
Vezette:
Hernández Hernández

Granada: Andrés, Lombán, Babin, R.Costa, M.Lopes; Fran Rico, R.Pérez, Doucouré; Peñaranda, Rochina (Cuenca, 46’) és El Arabi.
Barcelona: Ter Stegen; Alves, Mascherano (Mathieu, 75’), Piqué, Jordi Alba; Busquets, Rakitic, Iniesta; Messi, Suárez, Neymar.

Gólok: 0-1, Suárez (22’); 0-2, Suárez (38’), 0-3, Suárez (86’).