A legnagyobbak szenvedni is tudnak: 2-0!

Kihúzták 10 emberrel, megnyerték 10 emberrel | Zsebben a Duplázás

Sokáig emlékezetes, végig kiélezett kupadöntõt nyert meg a Barcelona vasárnap késõn este a Sevilla ellen, ahol képes volt kiscsapatok módjára védekezni és küzdeni, majd a nagyok módjára nyerni is. Mascherano elsõ félidei kiállítása után az Európa-liga gyõztes Sevilla sokáig közelebb állt ahhoz, hogy megnyerje a finálét, de a Barça kitartott, több mint egy játékrészt emberhátrányban szenvedett végig, majd Banega kiállítása után a hosszabbításban eljött az ideje. Jordi Alba szerzett vezetést, Neymar adta a kegyelemdöfést, de külön dicséret jár Piquének, Iniestának és Messinek, akik nélkül ezt a kupát egészen biztosan nem nyerte volna meg a Barcelona. Ezért a meccsért gratuláció jár az egész csapatnak, de még a Sevillának is, mely szintén óriásit küzdött 4 nappal egy Európa-liga döntõ után.

Lüktetõ, kiegyenlített elsõ félidõt játszott egymással a két csapat, ahol mindkét együttes elõtt adódtak lehetõségek, de egyik elõtt sem túl sok. Bõven volt intenzitás, lendület, gyõzni akarás, de a védekezése alapvetõen mindkét gárdának rendben volt, így inkább csak kisebb helyzetek alakultak ki, tiszta ziccerek nélkül.

A meccs így zajlott egészen a 36. percig, ekkor jött a fordulópont, Mascherano kiállítása, az argentin ugyanis utolsó emberként lerántotta a kitörõ Gameriót, és a jogos szabadrúgás mellett a játékvezetõ kiállította.

Gyors megoldásként Luis Enrique Busquets-et küldte hátra védõsorba, ugyanakkor elõl hagyta a támadóhármast is. A szünetig így egy 4-2-3-ban játszott tovább a Barcelona, és érdekes módon ebben a tíz percben veszélyesebb is volt, mint a Sevilla.

A pihenõ után azonban jött Mathieu Rakitic helyett, hogy teljes legyen a védelem, a támadósorhoz ugyanakkor nem nyúlt hozzá Enrique ami 10 emberrel feltétlenül bátor vállalás volt.

A második félidõ elején ráadásul agresszívebben támadott már a Sevilla, kapufája is volt, a Barcelona pedig nehezen és ritkán jutott el Rico kapujáig. A baj ráadásul nem járt egyedül, az 56. percben le kellett cserélni a megsérülõ Suárezt is, helyette Rafinha érkezett, kicsit nagyobb egyensúlyt adva a csapatnak. Ettõl azonban még a Sevilla támadott többet és volt veszélyesebb, a fehérmezesek jól tudták kamatoztatni a létszámfölényüket és sokszor úgy tûnt, érik a vezetõ góljuk.

A Barcelona ebben a helyzetben úgy játszott, mint a kisebb csapatok szoktak a Camp Nouban: behúzódott a kapuja elé, igyekezett leszûkíteni a területeket, maximum egy támadó várt a kontralehetõségre. Egy plusz fegyvere volt a katalán csapatnak ehhez képest, az egyéni képességek, és pontosan ilyen egyéni megoldásokkal, szólókkal próbált meg helyzetekig vagy szabadrúgásokig eljutni a csapat, más kérdés, hogy a játékvezetõ nagyon sokszor megfosztotta a kontrázó játékosokat jogos szabadrúgásoktól.

Ettõl azonban még a Sevilla volt fölényben, és dolgozott ki több veszélyes támadást, amibõl jelentõs részben Piqué remek játéka miatt nem született gól – a kontrákra pedig Iniesta kivételes labdakihozatalai miatt maradt lehetõség.

A játékvezetõ jó néhány helyzetben rossz ítélettel nem adott szabadrúgást a Barcelonának a kontrák végén, ám a 91. percben már nem tévedett, és a Neymart utolsó emberként felrúgó Banegát kiállította. Ez azt jelentette, hogy 10 a 10 ellen folytathatták a csapatok a hosszabbításra, mert gól már nem született.

Jött tehát a ráadás, pontosan úgy, ahogy a szezon elején az Európai Szuperkupa döntõjében. Ez a harminc perc viszont egészen más játékkal folytatódott, mint Banega kiállítása elõtt, így ugyanis visszavette a kezdeményezést a Barcelona, feljebb tolta a védekezését is, és bár nem szögezte a kapuja elé a Sevillát, a vezetést meg tudta szerezni.

A 97. percben Messi nézett föl a pálya közepén, nagyon pontosan ívelt elõre az üres területre beinduló Jordi Albának, aki egy pattanás után kivételes pontossággal helyezte el a labdát a hosszú oldali kapufa mellé. Nagyon szép gól, 1-0!

Hátrányban fel kellett pörögnie ismét és támadnia kellett a Sevillának, amíg a Barcelona örömmel rendezkedett be kontrákra – amiben már volt is gyakorlata a korábbi emberhátrány miatt. A játék így folyt egészen a 110. percig, amikor a fáradtság miatt már a játékvezetõ is masszázst kért – de mindkét csapat is joggal lehetett nagyon fáradt. A Sevilla nem adta föl, mindent beleadott az utolsó 10 percre is, de tiszta helyzetekig nem jutott már el, nem úgy, mint a Barcelona.

Carrico kiállítása után a Sevilla már 9 emberrel játszott, ez azonban semmit nem vett el Messi és Neymar érdemeibõl, elõbbi szenzációs passzt adott nem akármilyen elõkészítés után, utóbbi pedig bevágta a tiszta ziccert a 122. percben.

Ezzel eldõlt, a Barcelona nem akármilyen küzdelem után sokáig emberhátrányban játszva megnyerte a 2015-2016-os Király Kupát, amivel duplázni tudott. Ez a klubtörténet 28. Király Kupája, ami méltó befejezése egy újabb történelmi, nagyon-nagyon szép idénynek.

FC Barcelona – Sevilla FC: 2-0 (0-0; 0-0)
Madrid, Vicente Calerón
55.000 nézõ
Vezette:
Del Cerro Grande

FC Barcelona: Ter Stegen, Alves, Piqué, Mascherano, Alba (Sergi Roberto 120′), Busquets, Rakitic (Mathieu 46′), Iniesta – Messi, Suárez (Rafinha 56′) és Neymar.

Sevilla FC: Rico; Mariano, Carriço, Rami, Escudero; Krychowiak, Iborra; Coke, Banega, Vitolo és Gameiro.

Gól: Jordi Alba (97′), Neymar (122′)
Kiállítva: Mascherano (36′), Banega (91′), Carrico (121′).