Neymar-ügy: 5.5 millióért vége

Bartomeu jelentette be a paktumot | Nincs egyéni felelõs

Josep María Bartomeu elnök bejelentette hétfõ este, hogy a klub egyezségre jutott a spanyol ügyészséggel valamint az illetékes hatósággal, így 5.5 millió eurós büntetés fejében véget érhet a Neymar átigazolásának körülményeit vitató per.

A vitáról röviden annyit érdemes tudni, hogy a spanyol államkincstár adóbevételt akar látni abból a 40 millió euróból, amit a Barcelona kifizetett a játékosnak azért, hogy más klubok ajánlataival szemben a katalánok kontraktusát fogadja el a dél-amerikai támadó. A felek máshogy értelmezték a törvényi paragrafusokat, a lényeg az, hogy ha ez a 40 millió euró fizetésnek minõsül, és nem az átigazolási díj részének, akkor Spanyolországban kell utána adózni. 

A katalán egyesület az elmúlt hónapokban vette fontolóra az egyezség elfogadását, mely a következõ: 5.5 millió eurós büntetés fejében, amit adótervezési hiányosságok miatt kap az egyesület, a per lezárul, méghozzá úgy, hogy csak a Barcelona mint jogi személy lesz a felelõs a történtekért, ezáltal mind Bartomeu jelenlegi elnököt, mind Sandro Rosell exelnököt felmentik az adócsalás vádja alól.

Maga Bartomeu úgy értékelte az egyezséget, hogy „ez a legjobb lehetõség az egyesület számára”. A klubelnök nem tartja sem magát, sem Rosellt bûnösnek, szerinte egy ilyen átigazolás lebonyolításakor a felelõsség megoszlik számos vezetõ és a klub gazdasági osztálya között, ezáltal nem tartja erkölcsileg sem aggályosnak a döntést. 

Arról szólva, hogy az elnökségnek van-e felhatalmazásra ilyen egyezséget kötni az ügyészséggel, egyöntetû igennel válaszolt, mert „nincs szükségünk a közgyûlés rendkívüli összehívására, jogunkban áll ezt a döntést meghozni mint megválasztott elnökség”. Bartomeu ennek ellenére a következõ közgyûlésen napirendi pontra tûzi a jelenlegi elnökség jövõjét, melyrõl a pártoló tagok szavazhatnak majd. 

Ami az egyezség következményeit illeti, lévén, hogy a 40 millió eurós összeget fizetésként értelmezi a bíróság, így a szintén Spanyolországban folyó DIS kontra Neymar per is eldõlni látszik, ahol a játékosok jogainak értékesítésével foglalkozó cég a 40 millió euróból követeli a részét mint a brazil támadó játékjogának korábbi tulajdonosa. Ha ez a 40 millió euró azonban fizetés, akkor rögtön nincs mit követelni. 

Bartomeu egyébként hozzátette, hogy mindent ugyanúgy csinálna most is a Neymar-transzfer során, csupán „gazdasági tanácsadót váltanék”.