Tíz fõ kezdi meg az alapozást a héten

Három fázisban csatlakoznak a többiek, legutoljára a távozók

Az FC Barcelona elsõ kerete a héten megkezdi a felkészülést az új idényre, legalábbis egy része, hiszen az idén nyáron rendezték meg az Európa-bajnokságot valamint a centenáriumi Copa Americát is, mely jelentõsen befolyásolja a csapat felkészülési programját.

Négy fázisra bontható az idei alapozás abból a szempontból, hogy milyen módon egészül ki a keret majd a késõbb csatlakozó játékosokkal.

A keddi, a szezon elõtt esedékes orvosi vizsgálatok elvégzése után szerdán az elsõ keretbõl tíz fõ – Luis Suárez, Munir, Sergi Roberto, Adriano, Aleix Vidal, Mathieu, Masip, Denis Suárez, Halilovic, Samper – kezdi meg az alapozást Luis Enrique vezetõedzõ kezei alatt. Szerdán, csütörtökön és szombaton két edzés, pénteken és vasárnap egy-egy tréning szerepel a programban.  

Ami a horvát Halilovicot illeti, még mindig a kölcsönadását tervezi a klub, legutóbb a német Hamburger SV érdeklõdésérõl írt a spanyol sajtó, ám az, hogy a legkorábbi idõpontra rendelte be õt az alapozásra Enrique, jelzi, hogy a lehetõség adott a bizonyításra.

Július 25-én egyedüliként Arda Turannak kell csatlakoznia a csapathoz, miután a török játékos a válogatottjával az Európa-bajnokság csoportkörébõl nem jutott tovább. Turan így már részt vesz a szigetországi edzõtáborban.

A harmadik turnusban érkezõ játékosok értelemszerûen messzebb jutottak a válogatottjaikkal az aktuális tornán, ám természetesen az idõpont is szempont, a Copa América például elõbb kezdõdött, mint az Európa-bajnokság, így elõbb is ért véget. Piqué, Busquets, Iniesta, Rakitic, Jordi Alba, Vermaelen, Bravo, Messi és Mascherano fognak tehát augusztus 1-jén edzésre jelentkezni, két nappal a Leicester City elleni felkészülési találkozó elõtt.

A negyedik, záró szakaszban egyrészt a szabadságukat legkésõbb megkezdõ játékosok kaptak helyet, így ter Stegen, Umtiti és Digne, másrészt azok, akikre Luis Enrique nem számít a következõ szezonban. Ide tartozik Douglas, Tello és Montoya, akiknek tehát ez egy jelzés, hogy mindenképpen találjanak maguknak egy csapatot a következõ idényre nézve. Katalán lapok szerint ez fõként Douglasnak szól, aki nem kapkod a jövõjének rendezését illetõen, a klub pedig így akarja nyomatékosítani a szándékát.

Az olimpiai játékokon szereplõ Neymar és Rafinha pedig csak késõbb, a brazil nemzeti csapat szereplésétõl függõen térnek majd vissza Barcelonába.